Informatie over bloeddrukmeters

Bloeddruk is de druk die op het bloed in de bloedvaten staat. De kracht waarmee het hart het bloed in de slagaders pompt is afhankelijk van de bloeddruk. Alle spieren en organen halen zuurstof en andere voedingsstoffen uit het bloed tijdens het rondpompen van het bloed. Als alle bruikbare stoffen uit het bloed zijn gehaald, wordt het bloed weer naar het hart gepompt om de cyclus te herhalen.

Bekijk alle Bloeddrukmeters

Boven- en onderdruk

De bloeddruk bestaat uit twee waarden: de bovendruk en de onderdruk. Deze waarden worden gemeten in millimeters kwik: mm Hg.
De bovendruk is de druk die ontstaat wanneer het hart het bloed de slagaderen inpompt en de druk stijgt.
De onderdruk is de druk die ontstaat waneer het hart zich terugvult met bloed na de hartslag. De druk in de slagaders daalt.

Optimale waarden

De optimale bloeddruk is afhankelijk van leeftijd. De bloeddruk zal stijgen bij het ouder worden. Over het algemeen mag de bovendruk variëren tussen de 120 mm Hg en 140 mm Hg. De onderdruk moet tussen de 80 mm Hg en 90 mm Hg zijn. Voor mensen boven de zestig wordt een andere richtlijn gehanteerd, namelijk een bovendruk van 160 mm Hg en een onderdruk van 90 mm Hg.

Variatie bloeddruk

De waarden van de bloeddruk schommelen de hele dag. Fysieke inspanningen verhogen de bloeddruk. Ook als u veel stress heeft of dagelijks ongezond eet kan het zijn dat uw bloeddruk stijgt. Zodra de bloeddruk te hoog wordt, kan hoofdpijn of een duizelig gevoel ontstaan.
Bij een te hoge bloeddruk over een langere periode schaadt dit uw gezondheid. De druk op de aderen neemt daardoor toe. Als dit te lang duurt, is de kans op hart- en vaatziekten erg groot.

Beoordeling

Het is van groot belang dat de bloeddrukmeter nauwkeurig weergeeft wat uw bloeddruk is. Het is daarom ook aan te raden om een bloeddrukmeter aan te schaffen die goedgekeurd is door de British Hypertension Society (BHS) en de European Society of Hypertension (ESH). Het is aan te bevelen om een bloeddrukmeter te gebruiken die volgens het BHS-protocol een A (zeer goed) of een B (goed) heeft gekregen of volgens het ESH protocol is goedgekeurd.

Analoog of digitaal

Bij een analoge bloeddrukmeter, zoals vaak bij een huisarts of in het ziekenhuis wordt gebruikt, wordt er een band (manchet) om de bovenarm geplaatst. Deze wordt opgepompt tot bijvoorbeeld een bovendruk van 250 mmHg zodat er geen bloed meer naar de onderarm stroomt. Zodra de band leegloopt en het bloed weer begint te stromen, is dit via een stethoscoop te horen. De bovendruk is hierbij bepaald. Tijdens het leeglopen wordt er een bepaald punt bereikt waardoor er een werveling ontstaat in de aderen. Dit punt geeft de onderdruk weer.
Bloeddrukmeters die u thuis kunt gebruiken zijn tegenwoordig digitaal. De waarden zijn af te lezen op een LCD scherm. U plaatst de bloeddrukmeter aan uw bovenarm en ongeveer een minuut later weet u wat uw bloeddruk is.

Hoe meet je op de beste manier je bloeddruk?

- U kunt het beste uw bloedruk zittend meten.
- Zorg ervoor dat u de juiste manchetgrootte heeft.
- Ga eerst 5 minuten rustig zitten en probeer volledig te ontspannen.
- Zorg ervoor dat uw armen en benen niet gekruist zijn.
- De bloeddruk opmeten dient u altijd aan dezelfde arm te doen. De linkerarm heeft hierbij de voorkeur.
- Knellende kleding aan uw bovenarm draagt niet bij aan een goede meting van uw bloeddruk. Verwijder deze dan ook.
- U dient uw arm op harthoogte te houden. Dit betekent dat u het midden van de manchet op dezelfde hoogte dient te houden als het midden van het borstbeen.
- Laat uw onderarm ontspannen liggen op de tafel.
- Neem de bloeddruk in stilte op. De trillingen van uw stem kunnen de bloeddrukmeter verstoren.
- Meet altijd twee keer uw bloeddruk op en neem hiervan het gemiddelde. Houdt u er rekening mee dat tussen de twee metingen minimaal 15 seconden dient te zitten.

Waarschuwing

Om een goed beeld te krijgen over uw gezondheid is het verstandig om een arts te raadplegen. Het meten van de bloeddruk door een arts is nog altijd de gouden standaard.
Het is aan te raden om uw bloeddrukmeter een keer mee te brengen naar uw huisarts. Dan kunt u de meting van de bloeddrukmeter van de huisarts vergelijken met uw eigen meting. In de toekomst kunt u hier rekening houden met het beoordelen van uw eigen meetresultaten.
Wanneer u thuis uw bloeddruk wilt meten, gebruik de bloeddrukmeter dan regelmatig. Alleen door regelmatig uw bloeddruk te meten op hetzelfde tijdstip van de dag krijgt u vergelijkbare waarden. Blijkt dat uw bloeddruk regelmatig (veel) te hoog is, neem dan altijd contact op met uw huisarts!

Beste bloeddrukmeters
Populairste bloeddrukmeters