Informatie over afzuigkappen

Wat is het verschil tussen een schouwkap, eilandkap, plafondunit, vlakscherm en onderbouw? En waarom kies je voor een afzuigkap met luchtafvoer of recirculatie? Na het lezen van onderstaande tekst weet je meer.

Tips bij het plaatsen van een afzuigkap

  • Maak vooraf de keuze voor een motorloze kap of een met motor. Houd hierbij rekening met de eventuele aanwezigheid van een centraal afzuigsysteem.
  • Houd bij het plaatsen rekening met de luchtafvoer. Hoe korter en hoe minder bochten, des te beter zal de kap zijn werk doen.
  • De kap moet even breed zijn als jouw kookplaat.
  • Zorg voor een passende goed geaarde stroombron.
  • Vrijstaande modellen zijn relatief eenvoudig zelf te plaatsen. Voor de overige modellen is meer technische kennis vereist.

Bekijk alle Afzuigkappen

Eilandkap

De afzuigkap, ook wel dampkap genoemd, kennen we in een zestal uitvoeringen:

• eilandkappen
• inbouwmodellen
• plafond afzuigkap
• onderbouwmodellen
• schouwkappen
• vlakschermen

De eilandkap wint de laatste jaren enorm aan populariteit en is inmiddels één van de meest verkochte uitvoeringen. De eilandkap wordt gemonteerd boven een kookeiland en hangt dus helemaal vrij.

Inbouwmodel

Inbouwmodellen, ook wel geïntegreerde afzuigkappen genoemd, worden weggewerkt in de keukenkasten die boven het werkblad hangen. Het inbouwmodel is nog steeds een veel verkocht model, mede door de vaak gunstige prijs.

Met of zonder motor

Een motorloze afzuigkap wordt vooral toegepast in situaties waarbij de keuken is aangesloten op een centraal afzuigsysteem. Als dit het geval is, is het zelfs af te raden om een afzuigkap met motor te gebruiken. Dit kan namelijk de werking van het centrale afzuigsysteem verstoren. Motorloze afzuigkappen beschikken doorgaans niet over de mogelijkheid om de afzuigkracht te regelen, aangezien dit gebeurt via het centrale afzuigsysteem.

Afzuigkappen met motor beschikken wel over een regelbare afzuiging. De meeste kappen beschikken over 1 motor, maar er zijn ook modellen die meerdere motoren hebben. De afzuigkracht kun je regelen met druktoetsen, schuifregelaars, tuimeltoetsen of tiptoetsbediening. Er zijn zelfs al afzuigkappen met afstandsbediening, waarmee je de afzuigkracht en de verlichting kunt regelen!

Plafond afzuigkap

Niet alleen een eilandkap is ideaal boven een kookeiland, er is nog een uitvoering die hiervoor prima geschikt is: de plafond afzuigkap. Deze plafondunit wordt ingebouwd in het plafond en biedt het voordeel dat je je hoofd niet kunt stoten tegen de afzuigkap zoals dat bij een eilandkap wel kan. Een nadeel van de plafondunit is dat je er geen keukengerei als lepels, pannetjes of zelfs kruiden op kunt zetten. Wanneer je kiest voor een plafondunit dien je er op te letten of de afstand van de kookplaat tot het plafond niet te hoog is. Heb je een hoog plafond dan kan het voorkomen dat de luchtjes niet voldoende worden afgezogen. Je kunt er dan voor kiezen om een krachtigere en eventueel bredere afzuigkap te (laten) monteren. Op die manier worden de kookluchtjes toch nog goed afgezogen, ondanks je hoge plafond.

Schouwkap

De schouwkap is de meest verkochte uitvoering van de afzuigkap. De schouwkap kan verschillende vormen hebben maar wordt altijd tegen de wand (wandschouw) of in een hoek (hoekschouw) van de keuken geplaatst. De schouwkap hangt dus niet vrij zoals een plafondafzuigkap en een eilandkap en wordt ook niet ondergebouwd. Hieronder zie je enkele voorbeelden van schouwkappen. Nogmaals; het gaat dus niet om de vorm bij dit model maar om de wijze van plaatsing.
 



Vlakscherm

Een vlakschermkap is een zeer platte uitvoering van een onderbouwkap. Bovendien is het afzuigscherm uitschuifbaar. Door zijn platte bouw is deze ‘kap’ vrijwel onzichtbaar te integreren in je keuken. Daarmee is het de ideale afzuigkap wanneer je deze een minder prominente plek wilt geven in je keuken. Omdat het afzuigscherm uitschuifbaar is, neemt de kap, als hij niet in gebruik is, dus heel weinig ruimte in beslag. Ook bij de vlakschermen is randafzuiging vaak standaard (een optimale afzuiging van kookluchtjes ook aan de randen van de kap). Zoek je een luxe vlakscherm met meer opties dan zijn er ook modellen met gemakken als dimbare verlichting, een naloopstand en opvallende designs op de markt.

Montage en installatie

De montage van de afzuigkap vergt wel enige technische kennis en kunde. Met de bijgeleverde inbouwtekening en handleiding kun je met een beetje handigheid de afzuigkap zelf monteren. Let echter goed op bij het aansluiten van de luchtafvoerslang (inzien van toepassing) dat je de minimale diameter aanhoudt. Wanneer er geen luchtafvoerslang meegeleverd wordt kun je deze kopen bij o.a. de bouwmarkt. Let goed op dat je hier geen drogerafvoerslang voor gebruikt. Verder dien je te letten op genoeg afstand tussen de kookplaat en de afzuigkap.

Een ander aandachtspunt is de electronica. Voorkom een schok; schakel eerst de elektriciteit uit in je meterkast en ga dan pas aan de slag. Gebruik kroonsteentjes indien nodig en let op de kleuren van de stekkers bij het aansluiten. Houd altijd de handleiding erbij zodat je fouten voorkomt. Heb je twijfels of kom je er niet uit, laat het dan een aan installateur over.

Onderbouw

De onderbouwmodellen worden onder een keukenkast gemonteerd. Het afzuigscherm steekt dan wel uit onder de kast. Deze modellen worden nog veel aangeboden, zeker ook vanwege de relatief lagere aanschafprijs. Vaak is deze onderbouw afzuigkap motorloos en kan deze dus alleen worden gebruikt wanneer je de beschikking hebt over een centraal afzuigsysteem.

Geluidsniveau

Een afzuigkap is niet het stilste apparaat in de keuken. Het geluidsniveau van een afzuigkap wordt uitgedrukt in decibel (dB). Als je een open keuken hebt is het zeker belangrijk om op het geluidsniveau te letten. Apparaten die minder dan 50 dB geluid produceren zijn dan aan te raden. De opgegeven waardes door zijn waardes gemeten in de zogenaamde “dode kamer”. Dit betekent dat ze onder ideale omstandigheden zijn gemeten. Helaas zal dat nooit overeenkomen met de praktijk.

Het verschil van drie decibel meer in geluidsproductie bij een afzuigkap klinkt ongeveer twee keer zo hard. Het belangrijkste is dat de afzuigkap en het afvoerkanaal correct worden gemonteerd. Dan werkt het apparaat onder ideale omstandigheden en zal het goed zijn werk kunnen doen wat weer resulteert in een goed geluidsniveau. De akoestiek in de woning en interpretatie van het geluid zijn ook factoren die van invloed zijn op het geluidsniveau. Deze persoonlijke omstandigheden zijn dan ook voor iedereen verschillend. Werk je bijvoorbeeld in een lawaaierige omgeving als de bouw of in een stille omgeving als een bibliotheek, dit heeft grote invloed op de interpretatie van het geluidsniveau van de afzuigkap thuis.

Afzuigcapaciteit

De afzuigcapaciteit kan nogal verschillen per model. Belangrijk is dat een afzuigkap over voldoende capaciteit beschikt om de keuken vrij te houden van kookluchtjes en vochtige lucht. Hoe hoger de capaciteit, hoe beter de kap in staat is om alle kookluchtjes en vocht snel af te voeren. Toch is meer niet altijd beter. Als je een kleine keuken hebt, heb je geen grote capaciteit nodig. Niet alleen voer je namelijk de kookluchtjes af, je pompt ook de broodnodige zuurstof de keuken uit! Indien er geen motor aanwezig is, is de afzuigcapaciteit afhankelijk van het aansluiten van het apparaat op de centrale mechanisatie of een externe motor.

De sterkte van het afzuigen is meestal regelbaar. Bij de eerste afzuigkappen werd de lucht gezuiverd met viltachtige filters die regelmatig vervangen moesten worden. De huidige modellen zijn overwegend voorzien van permanente filters. Deze zijn gemakkelijk uitneembaar en eenvoudig schoon te maken. Ook beschikken vrijwel alle afzuigkappen over ingebouwde verlichting. Zo wordt je fornuis voldoende belicht. Naast de traditionele gloeilampen wordt tegenwoordig ook halogeen- en LED-verlichting toegepast. Deze typen verlichting hebben als voordeel dat ze een grotere lichtopbrengst hebben dan gloeilampen.

Recirculatie

Een afzuigkap met recirculatiemodus filtert kookdampen door een koolstoffilter en blaast de schone lucht weer terug de keuken in. Recirculatie van gezuiverde lucht is handig in situaties waarin je geen mogelijkheid hebt om de lucht af te voeren, of als je niet te veel lucht aan de keuken wilt onttrekken (bijvoorbeeld als een keuken beperkte luchttoevoer heeft). De lucht wordt gefilterd met speciale filters (meestal koolstof). Sommige kappen zijn alleen geschikt voor recirculatie, anderen kunnen optioneel de gezuiverde lucht recirculeren.

Filters

De meeste moderne afzuigkappen zijn uitgerust met permanente filters. Deze (metalen of RVS) filters kunnen eenvoudig worden schoongemaakt met een sopje of in de vaatwasser. Ook papieren en kunststof vezelfilters worden nog toegepast, deze dienen wel periodiek vervangen te worden. Achter deze filters zitten koolstoffilters verstopt die wel vervangen dienen te worden. Sommige modellen beschikken over een automatische indicatie voor een vuil filter. Handig, want zo vergeet je nooit je filter te reinigen. Er zijn fabrikanten die hun kappen uitrusten met speciale geurfilters die zelfs de meest hardnekkige etensluchtjes verwijderen.

Het oog wil ook wat

Waren afzuigkappen vroeger vooral functioneel vormgegeven, tegenwoordig mogen ze gezien worden. De toepassingen van materialen als aluminium, RVS, glas en kleurtjes maken van veel afzuigkappen ware kunststukjes van design. Ook worden de afzuigkappen steeds kleiner van formaat en zijn materialen makkelijker schoon te houden. Ook de ergonomie wordt niet vergeten, door de toepassing van bijvoorbeeld tiptoetsen en betere verlichting.

Beste afzuigkappen
Populairste afzuigkappen