Plug and play
De inductiekookplaat is werkelijk plug and play. De kookplaat was gemakkelijk uit de doos
te halen (dit wil nog wel eens een dingetje zijn bij producten) en ik hoefde alleen een
paar kartonnetjes te verwijderen voordat ik de stekker in het stopcontact kon steken. Vrijwel
direct is deze kookplaat gebruiksklaar dus.
Makkelijk en betrouwbaar
Ongeacht ik (vrijwel) nooit gebruikershandleidingen lees en van tevoren al had bedacht dat
het eerste gerecht super simpel moest zijn om de kookplaat te leren aanvoelen stond het pannetje
met macaroni binnen 8 minuten al te pruttelen op de kookplaat. Ik kreeg tijdens het koken
al een hele fijne verrassing, de macaroni plakte niet aan mijn pan! Dit heb ik nog nooit meegemaakt,
toch is het waar, dezelfde pan die ik ook op de oude kookplaat gebruikte en ook hetzelfde merk
macaroni. Misschien heeft dit te maken met het feit dat deze kookplaat erg stabiel is. Hiermee bedoel
ik dat ik niet hoef te spelen met 'standen'. De 10 standen zijn meer dan genoeg om net die ene
stand te vinden dat juist is voor je gerecht. Bijkomend gevolg is dus dat ik niet met mijn neus
boven op de pan hoef te blijven tijdens het koken omdat enerzijds het water overkookt op de plaat of
anderzijds de temperatuur te laag is. De kookplaat heeft een goede stand voor ieder gerecht. Wat
rust creeert tijdens het koken, want je kan ook gewoon even weglopen zonder dat je eten
verpietert.
Boost stand
De kookplaat komt ook met een boost stand. Deze boost toets staat gewoon met een B aangegeven
op de kookplaat, een kind kan de was doen hier. Eventjes snel water koken is nu bijna nog
makkelijker dan met een elektrische water cooker, alleen ietsjes langzamer. De boost stand gebruikt
het maximale vermogen van de plaat tot 5 minuten. Maar dat is meer dan genoeg. Is ook ideaal
als je snel vlees wilt aanbraden zodat de binnenkant lekker mals en sappig blijft. Ik kreeg
daardoor bv. heerlijke malse schouderkarbonade die zo in een pie verwerkt kon worden.
Warmhoudfunctie
Links van de boost stand (B) zie je verticale golfjes staan. Sprak bij mij ook weer voor zich,
dat moet wel de warmhoud functie zijn en ik had gelijk. De drie in de pan, pannekoeken,
naanbrood en pitabrood die ik heb gebakken kunnen ineens warm geserveerd worden aan familie. Ik zette gewoon een pan op een lege pit en klikte op de warmhoud functie. Ik werd gewaarschuwd door een piep en ik zag 0 op het kookplaat staan, dus ik klikte op de + en ik kreeg minuten te zien. Hey, weer geen handleiding nodig, een piepje volstaat. Dus je moet wel even de tijd instellen hoe lang je het
gerecht warm wilt houden. Moet zeggen dat warm naanbrood wel een stuk lekkerder is dan koud, ik
ben dus erg blij met deze functie.
Kooktijd en kookstanden instellen
Tijd instellen kan trouwens voor iedere kookfase. Mocht je toevallig willen koken op
stand 6 voor 5 minuten dan kun je dat zo regelen met de + en - toetsen. Eigenlijk is de
bediening van de tijdsinstelling net zo makkelijk als het instellen van een kookstand. Deze
standen zijn aangegeven met horizontale streepjes die van links naar rechts steeds
iets breder worden. Dus links de laagste stand (1) en rechts de hoogste. Het enige wat even wennen
is, is dat er geen cijfers bij staan en je dus feeling moet krijgen / ervaring welk streepje
aan te klikken.
Design, met name de knoppen
Om heel eerlijk te zijn heb ik nog nooit iets in bezit gehad van het merk Etna. Dus behalve dat ik
de naam ken heb ik geen ervaring met hun producten. Ik ben zeer positief verrast. Dit is nu een
merk dat ik serieus zal overwegen bij de aanschaf van een of ander product. Het design van de
kookplaat is strak en duidelijk. Toen ik de kookplaat uit de doos haalde dacht ik "Oei wat een
groot ding". Maar toen ik hem had neergezet viel dat reuze mee en zag ik hoe
duidelijk en strak de plaat is vormgegeven. Er staan 4 aparte vlakken aangegeven zodat je
precies de juiste plaats voor een pan weet. Wellicht vind ik het meest fijne van hun design
dat ALLE knoppen in de kookplaat zelf verwerkt zijn, dit i.t.t. mijn oude kookplaat. Dus
over vijf jaar heb ik geen vervaagde / weggepoetste/ schoongemaakte/ verdwijnende knoppen.
Gebruikershandleiding
Uiteindelijk heb ik toch maar eens de gebruikershandleiding open geslagen. Tot mijn verbazing
staan er nuttige tips in. Zo wordt bijvoorbeeld het rookpunt van verschillende oliesoorten
uitgelegd. Ook welke standen bv. het beste zijn voor de grootte van de porties of het stoven
van vlees. Ook mogelijke probleemoplossingen (die ik niet ben tegengekomen) en uiteraard
een uitgebreide beschrijving van alle mogelijkheden/ knoppen.
Schoonmaken
Een stukje keukenrol voldoet prima om de kookplaat schoon te maken. Dit wel
direct na het koken. Als je even wacht met schoonmaken dan kan dit met een beetje afwasmiddel,
maar ik prefereer cerafix speciaal voor inductie, waarmee je de resten zo weggeveegd en je
weer een blinkende kookplaat hebt.
Pluspunten
- betrouwbaar
- boost stand
- warmhoudfunctie
- tijd instellen
- design
Minpunten
- verbeterpunt: weergave streepjes van de standen