Bosch WAB28262NL

Specificaties
tile-Energieklasse
A+++ energieklasse
tile-Geluidsniveau
77 dB (centrifugeren)
tile-Vulgewicht
6 kg vulgewicht

Gemiddelde beoordeling

De gemiddelde beoordeling is gebaseerd op de 21 reviews die zijn achtergelaten voor de Bosch WAB28262NL op Kieskeurig.be.

Help anderen en geef jouw mening over dit product. We verloten iedere maand onder alle reviewers 2 x € 250,-.

8,8

Schrijf een review

Kieskeurig.be review criteria:

  • Goed
  • Uitstekend
  • Goed
  • Uitstekend
  • Uitstekend

Echte reviews van echte gebruikers, door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid.

JJ 17-01-2019
  • Product paar maanden in bezit
  • Product gekocht

Topkwaliteit voor nu een lage prijs (wordt uitgefaseerd)

Ja, ik beveel dit product aan
Geschreven voor: Bosch WAB28262NL

Algemene score

8,0
Deze machine heeft een uitgebreid wasprogramma dat na de selectie van een programma via het display uitlegt hoeveel kilo was erin moet, met welke vooraf ingestelde temperatuur gewassen wordt en de centrifugesnelheid. De vooringestelde temperatuur en centrifugesnelheid van dat programma kan je veranderen met de temperatuurknop en de centrifugeknop.

Een gebruiksaanwijzing voor de wasprogramma's is dus eigenlijk niet nodig en dat is maar goed ook want die is voor gemiddelde mensen VOLSTREKT ONNAVOLGBAAR. Een topmerk onwaardig. Bovendien staat er een vertaal fout in, althans een stuk dat niet is vertaald van het Duits naar het NLs.

Deze machine heeft geen inzet voor vloeibaar wasmiddel en dat is voor dit type ook niet apart verkrijgbaar. Daar kwam ik pas achter toen ik 2x opbelde naar Bosch en telkens een verkeerd inzetstuk voor andere machines opgestuurd kreeg alvorens bleek dat dit voor deze machine niet bestaat. Kennelijk zijn de gegevens bij de service van Bosch niet geheel op orde.


Er is geen weekprogramma en Bosch doet zich ermee af door in de gebruiksaanwijzing te stellen het katoenprogramma op 30°C te kiezen waarna de machine na 10 minuten moet worden uitgezet. Nogal primitief anno 2019 voor een topmerk.

Aangezien nergens wordt uitgelegd wat er nou gebeurd bij het programma Eco Perfect en dit ook nergens op internet kan worden gevonden maar hier wel veel over wordt gespeculeerd en er bizarre onzinverhalen te lezen zijn ben ik maar eens gaan bellen met Bosch zelf. De vrouw aan de lijn begon direct een onzin verhaal te vertellen dat deze machine zogenaamd heel snel de was op temperatuur brengt en daarom minder lang hoefde te verwarmen dus energie bespaard maar dat is natuurlijk onzin want er gaat evenveel energie in of je nu langzaam opwarmt met weinig energie of snel met veel: totaal gaat er evenveel in. Dat is zelfs een standaard middelbare school natuurkunde vraag.Na mijn uitleg dat dit dus onzin was ging de juffrouw navraag doen bij iemand met wél verstand en toen kwam de lang door Bosch verborgen gehouden aap uit de mouw: van de 2 Eco Perfect programmatemperaturen (60°C en 40°C) wordt 10°C afgetrokken. Maw: het Eco Perfect 60°C programma wordt 50°C en het 40°C programma wordt 30°C. Let op: dit wordt niet op het display weergegeven als je het programma kiest en de knop Eco Perfect indrukt. De standaard temperatuur behorende bij dat programma blijft weergegeven (60°C en 40°C) . Bosch doet hiermee nodeloos geheimzinnig en zorgt voor veel verwarring. Gelukkig is dan hiermee eindelijk het Eco Perfect 'raadsel/geheim' van Bosch opgelost.

Verder staat de machine na waterpas zetten goed stabiel en is de machine behoorlijk stil; ook bij maximaal centrifugeren.

Overigens: pas na diep zoeken op de Bosch site staat dat (langdurig) azijn als wasverzachter gebruiken de plastic onderdelen van de machine kunnen aantasten. Ook niet bijvoegen bij de (voor/hoofd) was: azijn reageert met de (gefixeerde) zuurstof in het wasmiddel tot chloorgas. Niet doen dus!

Qua onderhoud kan heel af en toe de waslade worden schoongemaakt. Tip: nacht in verlengde schoonmaakazijn laten weken om de kalk 'op te lossen' (kalk reageert met een zuur tot water en CO2).Maak je geen zorgen, die ene keer per jaar tast het plastic niet aan.

Verder is er geen filter meer aanwezig dus het regelmatig schoonmaken hiervan is niet nodig. Wel eens in het jaar de serviceklep openen, pompdeksel los schroeven (let op uitstromend water) en binnenkant reinigen (waaier vd pomp moet kunnen draaien). Hierna altijd een liter water in de machine gieten en 1x afpompen kiezen zodat de kogelsluiting weer goed afsluit voor de volgende was.

Omdat deze serie wasmachines - welke nog een koolborstel heeft - wordt uitgefaseerd is deze nu te vinden tegen zeer aantrekkelijke prijzen.


Deze machine wast (zeer) goed schoon en indien gewenst is het langste katoenprogramma met voorwas langer dan 5 uur met het Eco Perfect 60°C programma (is dus 50°C) zodat de vuilste was goed en hygiënisch schoon wordt. Het is duidelijk dat dit een duurzame degelijke machine is.

Kortom: een zeer goede machine en met de lage prijs nu een mooie koop!

Pluspunten

  • Duidelijke proramma's
  • Duidelijke programma weergave
  • Makkelijke programmakeuze
  • (zeer) Goed wasresultaat

Minpunten

  • Chaotische en onduidelijke gebruiksaanwijzing
  • Geen inzetstuk vloeibaar wasmiddel
  • Slechts links scharnierend te verkrijgen
  • Geen inweekprogramma

Review criteria:

Uitstekend
Uitstekend
Uitstekend
Uitstekend
Uitstekend
Theagaar 28-06-2019

Wat ik graag wil weten is of je ook korte programma's van ongeveer 30 min. Of 50 min. kunt draaien.

Reageer

Wil 19-11-2017
  • Product paar dagen in bezit
  • Product gekocht

Korte wasprogramma's en zuinig met energie.

Geschreven voor: Bosch WAB28262NL

Algemene score

8,0
Ik vond deze machine op internet van Bosch, ik heb al de reviews gelezen en heb voor deze machine gekozen, ik heb hem bij Veilig Kopen gekocht daar was hij het voordeligste kwam uit op een bedrag voor aansluiten en afvoeren oude machine op 353,90 scheel heel veel met de duurste in het rijtje..ik heb een goeie machine voor weinig geld...

Pluspunten

  • zuinig
  • veel programma's

Review criteria:

Goed
Uitstekend
Goed
Uitstekend
Goed

Reageer

KViniegra 05-09-2017

Uitstekend, heel handig, en zuinige wasmachine.

Geschreven voor: Bosch WAB28262NL

Algemene score

10,0
De gebruikershandleiding is niet duidelijk. Daarom is het niet zo makkelijk om in het begin te weten wat de beste manier is om de wasmachine op de correcte manier te gebruiken zonder iets kapot te maken. En de katoen functie is alleen te combineren met de voorwas, ik persoonlijk vind dat niet zo handig!
Oorspronkelijk gepost op bosch-home.com

Reageer

Astrid Rijnshoeven 23-04-2017
  • Product paar weken in bezit

Duidelijk programma

Ja, ik beveel dit product aan
Geschreven voor: Bosch WAB28262NL

Algemene score

9,0
Laatste Bosch na bijna 15 jaar moeten inruilen voor deze nieuwe. Wat mij het meest bevalt zijn de verschillende programma's die maken dat je de niet zo vervuilde was in een zeer korte tijd kan wassen. Duidelijke display met alle belangrijke informatie. Erg blij mee!!!!!

Pluspunten

  • veel programma's
  • het eco en speed programma
  • zeer stabiel met centrifugeren

Minpunten

  • gebruikaanwijzing is matig

Review criteria:

Goed
Goed
Goed
Goed
Goed

Reageer

John Rodenburg 31-01-2017
  • Product paar dagen in bezit

Goede vormgeving en bijzonder stil.

Ja, ik beveel dit product aan
Geschreven voor: Bosch WAB28262NL

Algemene score

9,0
Heb bijna 20 jaar lang met een Bosch machine gedaan waarvan alleen de koolborstels ooit zijn vervangen. Dit moet toch iets zeggen over de degelijkheid van Bosch. He besloten weer een Bosch wasmachine terug te kopen en heb veel vertrouwen met deze nieuwe machine. Een degelijke ommanteling en robuuste uitstraling. Machine doet wat hij moet doen en moet zelf nog even wennen aan de vele mogelijkheden die op deze machine aanwezig zijn. Had niet anders verwacht van Bosch.

Pluspunten

  • Stil
  • Goed overzicht
  • Robuuste uitsraling
  • Wast perfect
  • Degelijkheid

Minpunten

  • Geen

Review criteria:

Uitstekend
Goed
Goed
Uitstekend
Uitstekend

Reageer

willy ottevanger 17-06-2017
  • Product paar dagen in bezit

Zeer duidelijke gebruiksaanwijzing.Top machine !!

Ja, ik beveel dit product aan
Geschreven voor: Bosch WAB28262NL

Algemene score

10,0
Direct de machine in gebruik genomen.Dit wordt weer een artikel waar ik als 70 jarige heel blij van wordt!

Pluspunten

  • gebruiksvriendelijk
  • geluidsarm

Review criteria:

Goed
Uitstekend
Uitstekend
Goed
Goed

Reageer

Co Beliën 16-12-2016
  • Product paar weken in bezit

Zeer mooie en gemakkelijk bedienbare machine

Geschreven voor: Bosch WAB28262NL

Algemene score

9,0
Een geweldige machine,is de prijs dubbel en dwars waard.De machine doet wat wordt beloofd.
Zeer gemakkelijke bediening,en maakt weinig geluid.

Pluspunten

  • de prijs
  • de eenvoudige bediening

Minpunten

  • geen
  • geen

Review criteria:

Goed
Goed
Uitstekend
Uitstekend
Goed

Reageer

Daantje 15-09-2017
  • Product paar dagen in bezit

wasmachine

Ja, ik beveel dit product aan
Geschreven voor: Bosch WAB28262NL

Algemene score

9,0
mooie machine, bijna geluidlos, veel programma's, zeer zuinig in water en energieverbruik. Grote deur, handig display waarop je alle gegevens van je ingestelde programma kunt zien.

Review criteria:

Goed
Uitstekend
Uitstekend
Uitstekend

Reageer

Theo 30-11-2016

Mooie rustige machine

Geschreven voor: Bosch WAB28262NL

Algemene score

8,0
Eerste gezicht prima apparaat, hopelijk voor een lange tijd wassen.
Vorige Bosch helaas na 6 jaar trommellagers defect terwijl ik maar een
of twee wassen draai per week, machine rijp voor de sloop.
Toch weer voor een Bosch gekozen, stom?!
Oorspronkelijk gepost op bosch-home.com

Reageer

EvdLinden 18-09-2018
  • Product paar weken in bezit
  • Product gekocht

Teleurgesteld

Geschreven voor: Bosch WAB28262NL

Algemene score

4,0
Deze wasmachine gekocht vanwege de goede reviews maar wat n tegenvaller. Oke, hij is zuinig, geluidsarm. Echter bij een kort programma komt de was er erg nat uit omdat het aantal omwenteligen max 800 bedraagt. Bij het gewone wasprogramma is dit 1400. Nu moet ik steeds als het korte wasprogramma klaar is nog een keer extra centifugeren.
Spijt dat ik hem gekocht heb

Review criteria:

Voldoende
Onvoldoende
Onvoldoende
Goed
Voldoende
JJ 23-12-2018

Die 800 omwentelingen is gekozen om onbalans bij een halve trommel te voorkomen.
Je kan zelf via de centrifuge-knop een hoger (of lager) toerental kiezen.
Het is aan te raden de (in dit geval onleesbare) gebruiksaanwijzing te lezen voordat je reageert!
Tip: kies programma, wacht tot het display achtereenvolgens de programmaduur (tijd), temperatuur, beladingsgraad (kilo) en toerental (centrifuge) toont en pas dan naar wens aan.
Zoals het moet dus bij Bosch wasmachines, want het display geeft alles aan zodat je het daarna kan aanpassen!

Reageer

Frans 12-04-2018
  • Product paar dagen in bezit
  • Product gekocht

Veel wasmachine voor weinig geld

Geschreven voor: Bosch WAB28262NL

Algemene score

9,0
Voor niet al te grote huishoudens is deze Bosch wasmachine werkelijk een uitkomst. Energiezuinig en dat voor een prima prijs.

Pluspunten

  • Mogelijkheden
  • Prijs

Minpunten

  • Nog niet gevonden

Review criteria:

Goed
Goed
Goed
Goed
Goed

Reageer

pbies 23-06-2017

Gewoon prima

Geschreven voor: Bosch WAB28262NL

Algemene score

8,0
Goede wasmachine voor een klein huishouden. Veel opties en keuzes en makkelijk in gebruik. Zeer stille machine.
Oorspronkelijk gepost op bosch-home.com

Reageer

Anastasia 07-06-2017

Full of handy programmes and options

Geschreven voor: Bosch WAB28262NL

Algemene score

10,0
I am very happy with this machine. Works quiet, wide range of programmes, temperatures, etc. Fits perfectly in my bathroom.
Oorspronkelijk gepost op bosch-home.com

Reageer

Co Belien 21-12-2016

Een schot in de roos

Geschreven voor: Bosch WAB28262NL

Algemene score

10,0
Wat een geweldige machine, wast voortreffelijk schoon en is bijzonder stil.Ongelooflijk voor deze prijs, heeft een zeer makkelijke bediening. Kan hem iedereen aanbevelen.
Oorspronkelijk gepost op bosch-home.com

Reageer

Fabulousssfabb 03-05-2016

Top en mooi!

Geschreven voor: Bosch WAB28262NL

Algemene score

10,0
Graag wilde ik een set van het zelfde merk, veel rond gekeken maar bij Bosch vond ik een mooie set, makkelijke knoppen en duidelijke functie's. Erg tevreden zowel over de wasmachine als de condensdroger. Vooral de uitgestelde start is een topper.
Oorspronkelijk gepost op bosch-home.com

Reageer

Jaap 01-11-2019

Niet verwacht, maar toch super tevreden.

Geschreven voor: Bosch WAB28262NL

Algemene score

10,0
Voor deze prijs een super machine. Uiterst tevreden. Voldoet volledig aan onze eisen en is eenvoudig te bedienen. [Deze beoordeling is verzameld als deel van een promotie.]
Oorspronkelijk gepost op bosch-home.com

Reageer

Tom 12-09-2019
  • Product paar dagen in bezit
  • Product gekocht

Zuinige en gebruiksviendelijke machine

Ja, ik beveel dit product aan
Geschreven voor: Bosch WAB28262NL

Algemene score

9,0
Zeer gebruiksvriendelijke wasmachine
Zeer zuinige wasmachine A+++
Mooie prijs
Erg stil als de wasmachine draait

Pluspunten

  • weinig geluid
  • zuinig met electra

Minpunten

  • nog niet ondekt

Review criteria:

Uitstekend
Uitstekend
Goed
Uitstekend
Uitstekend

Reageer

J 07-09-2019
  • Product paar weken in bezit
  • Product gekocht

Mooie, gebruiksvriendelijke wasmachine met veel opties

Ja, ik beveel dit product aan
Geschreven voor: Bosch WAB28262NL

Algemene score

9,0
De wasmachine is zeer gebruiksvriendelijke en is voorzien van veel opties. Veel wasprogramma's, temperatuur is in te stellen en heeft een digitale klok.

Pluspunten

  • Digitale klok
  • Veel verschillende wasprogramma 's

Review criteria:

Uitstekend
Goed
Goed
Uitstekend

Reageer

ton 19-06-2019
  • Product paar dagen in bezit
  • Product gekocht

goede betrouwbare machine

Geschreven voor: Bosch WAB28262NL

Algemene score

9,0
prima product, op aanraden dochter. Snelle levering en zeer correct verwerkt door de winkel en monteurs. Top

Review criteria:

Uitstekend
Goed
Uitstekend
Goed
Goed

Reageer

George 06-06-2019
  • Product paar dagen in bezit
  • Product gekocht

goede wasmachine

Ja, ik beveel dit product aan
Geschreven voor: Bosch WAB28262NL

Algemene score

9,0
hij was op het internet en kwam goed uit de test en we hebben hem nu thuis zijn zeer tevreden met het resultaat hij is lekker stil en het wasgoed komt er bijna droog uit we zijn zeer tevreden.

Pluspunten

  • stil
  • minder water

Minpunten

  • kleine trommel

Review criteria:

Uitstekend
Goed
Uitstekend
Uitstekend
Uitstekend

Reageer

Toon meer reviews