Informatie over veiligheidshelmen

Er zijn tegenwoordig steeds meer wintersporters die een helm dragen. Het gebruik van een skihelm wordt vaak onderschat, maar de praktijk wijst uit dat ze een goede bescherming bieden voor zowel skiërs en snowboarders. Bovendien is in sommige wintersportgebieden de skihelm verplicht voor kleine kinderen. Lees hier welke ski- of snowboardhelm het meest geschikt is!

Bekijk alle Veiligheidshelmen

Omzettingstabel helmmaat

Ga je een skihelm kopen, meet dan van te voren even de omtrek van je hoofd op. Hieronder vind je een handige omrekeningstabel waarmee je de omtrek van je hoofd gemakkelijk kunt omzetten naar een helmmaat.


Centimeters Helmmaat voor snowboard- en skihelmen
48 6
49 6 1/8
50 6 1/4
51 6 3/8
52 6 1/2
53 6 5/8
54 6 3/4
55 6 3/8
56 7
57 7 1/8
58 7 1/4
59 7 3/8
60 7 1/2
61 7 5/8
62 7 3/4

Keurmerk voor veiligheidshelmen

Ga je een skihelm kopen, let dan op of de veiligheidshelm het juiste keurmerk heeft. Een ski- en snowboardhelm moeten voldoen aan het CE, ASTM of Snell RS-98 keurmerk. Het keurmerk wordt na een aantal uitvoerige tests toegekend aan de helm. Er wordt onder meer getest op het vermogen om klappen op te vangen onder natte, koude en warme omstandigheden.

De Europese norm voor snowboard- en skihelmen is het ‘EN 1077’ keurmerk. Let erop dat er ook helmen zijn met het ‘EN 1078’ keurmerk. Deze zijn goedgekeurd als fietshelm, maar niet geschikt om mee te skiën of te snowboarden.

Constructie

Veiligheidshelmen kunnen verschillen in constructie. Zo zijn er zogeheten ‘in mould’ helmen en helmen met een harde buitenschaal.

In-mould
Deze helm is licht in gewicht, heeft meer ventilatie mogelijkheden en een groter draagcomfort. Daarentegen is deze helm minder stevig dan helmen met een harde buitenschaal.

Harde buitenschaal
Dit is het sterkste type onder de skihelmen en is zwaarder in gewicht, maar deze veiligheidshelm heeft minder ventilatiemogelijkheden.

Tips voor een snowboard- of skihelm kopen

De belangrijkste punten waar een ski- of snowboardhelm aan moet voldoen zijn pasvorm, bescherming en comfort. Waar kun je nog meer op als je een snowboard- of skihelm gaat kopen?

  • Let erop dat de helm voldoet aan de Europese norm (EN 1077).
  • De helm mag niet te los, maar ook niet te strak zitten. Door met je hoofd te schudden als je de skihelm past, merk je al snel of de helm goed zit.
  • Ga je een veiligheidshelm kopen, test dan of de ski- of snowboardhelm ook past met een ski- of zonnebril op.
  • De kinband van de helm moet verbonden zijn aan de buitenkant van de helm en minimaal twee centimeter breed zijn.
  • Het is verstandig een meetlint te gebruiken om de omtrek van je hoofd te bepalen. Hiermee kan de juiste helmmaat vastgesteld worden.
  • Bij het passen van de helm: houd de voorste rand van de helm op de hoogte van je wenkbrauwen en trek de bandjes naar beneden totdat de helm goed zit.
  • Zorg ervoor dat er geen ruimte tussen het hoofd en de helm zit. Het is belangrijk dat de achterkant van de helm je nek niet kan raken; dit kan gevaarlijk zijn.

Draagplicht van ski- en snowboardhelmen

Mocht je op wintersport gaan met je kinderen, let je er dan op of er in het skigebied een helmplicht voor kinderen geldt. Deze regels kunnen per gebied verschillen, dit geldt ook voor de leeftijdsgrens. Voor kinderen is in veel landen de skihelm verplicht, in andere landen is het al gebruikelijk of gaat de plicht binnenkort in. Kortom, een skihelm kopen doe je voordat je op reis gaat.

Beste veiligheidshelmen
Populairste veiligheidshelmen