Informatie over usb kabels

Met een usb kabel kun je zowat elk apparaat op je computer aansluiten: van muis en toetsenbord tot digitale camera en mobiele telefoon. Toch kun je op een aantal dingen letten bij het gebruiken van een usb kabel. Hier staat meer informatie.

Snelheid
Inmiddels zijn er vier usb-standaarden. De oudste zijn usb 1.0 (low speed) en usb 1.1 (full speed) en die worden eigenlijk nauwelijks meer gebruikt omdat ze achterhaald zijn. Usb 2.0 (high speed) is de huidige standaard en heeft een maximale theoretische doorvoersnelheid van 480 Mb/s. Inmiddels is er ook usb 3.0 (super speed), dat met een theoretische maximale snelheid van 5000 Mbit/s weer een stuk sneller is. Heel veel gebruikt wordt deze nieuwe standaard echter nog niet.

Bekijk alle Usb kabels

Compatibiliteit

Het is geen probleem om een usb-apparaat met usb 2.0 op een usb 1.1-poort te laten werken: de standaard is zoals dat heet backwards compatible. Dat gaat dus prima werken, alleen zal het apparaat niet op de hoogst mogelijke snelheid werken.

Connector usb kabel

Net als bij geheugenkaarten is er ook bij usb kabels een verdeling in een connector met een 'normaal' formaat en kleinere formaten: de zogeheten mini-usb- en micro-usb-aansluitingen. Een mini-usb-aansluiting zul je bijvoorbeeld vinden op een tablet en een micro-usb-aansluiting zit vaak op een digitale camera en mobiele telefoon.

Lengte usb kabel

Een usb kabel mag maximaal vijf meter lang zijn. Wel is het mogelijk om een usb apparaat over langere afstanden aan te sluiten via usb hubs.

Hot-swappable

Usb apparaten kunnen worden aangesloten en verwijderd, zonder dat de computer opnieuw hoeft te worden opgestart. Dit staat bekend onder de naam hot swappable of hot pluggable.

Beste usb kabels
Populairste usb kabels