Informatie over TV-kaarten

Een tv-kaart is een (insteek)kaart of usbstick die een televisiesignaal naar je computer of laptop kan omzetten zodat je op je pc tv kunt kijken. De tv-kaart kan verschillende soorten in- en uitgangen hebben.

productgroep

Bekijk alle TV-kaarten

Algemeen

Een tv-ingang gebruik je om beeld en geluid op je pc te krijgen. De pc kan dit vervolgens tonen op het beeldscherm of opslaan op de harde schijf zodat je het later kunt bekijken. Bij een tv-uitgang kun je juist het computerbeeld op de televisie getoond krijgen. Niet alle tv-kaarten zijn voorzien van een tv-uitgang, de meeste hebben alleen één of meerdere tv-ingangen. Indien je op zoek bent naar een tv-uitgang kun je eventueel ook bij de videokaarten kijken. De meeste videokaarten zijn namelijk wel voorzien van een tv-uitgang zoals tv-out (analoge tv-uitgang) of HDMI (digitale tv-uitgang).

Aansluitingen

Er zijn veel verschillende types tv-kaarten te verkrijgen. De beste aansluiting voor de tv-kaart hang af van je situatie. Als je een laptop gebruikt, kun je het best een tv-kaart met ExpressCard of usb-aansluiting nemen. Als je geen ExpressCard of usb wilt of kunt gebruiken, is PCMCIA (ook wel PC Card of Cardbus genoemd) ook een optie, met name de varianten Type II en Type III. Als je gebruikmaakt van een gewone computer, of van een speciale homecinema-pc, dan is een insteekkaart van het type PCI of PCI-E een prima mogelijkheid. Laatstgenoemde variant is de snelste en is zelfs in staat om high definition beeld en geluid door te sturen. Ook hier kun je natuurlijk voor usb gaan, wat als extra voordeel heeft dat het zeer makkelijk te installeren en mee te nemen is. Voor PCI of PCI-E heb je in ieder geval een schroevendraaier nodig. Een nadeel van sommige usb-tv-kaarten is dat deze geen 'hardwarematige decoder' hebben ingebouwd. Dit betekent dat de computer het 'echte' werk zal moeten doen, en dat deze dus voldoende snelheid dient te hebben. Het kan dan ook voorkomen dat de computer een stuk langzamer wordt op het moment dat een usb-tv-kaart wordt gebruikt.

TV-ingangen

Een tv-kaart is voorzien van één of meerdere ingangen. De meest gebruikelijke aansluiting voor kabeltelevisie (DVB-C) is composiet/S-video. Deze is zeer eenvoudig te gebruiken: je schroeft of klikt de antennekabel er rechtstreeks op vast, eventueel via een klein verdeelkastje zodat je televisie(s) ook nog aangesloten kan blijven. Je installeert de tv-kaart, sluit de kabel aan en installeert vervolgens de meegeleverde software. Na een herstart van de pc kun je televisie kijken. Bij de meeste tv-kaarten kun je de beelden gelijk ook op je harde schijf opnemen. Een tv-kaart met DVB-T (Digitenne) is meestal voorzien van een interne antenne, je hoeft dus verder niets aan te sluiten. Daarbij is er vaak de mogelijkheid om een externe (buiten)antenne aan te sluiten, voor het geval je last hebt van een slecht signaal. Er zijn ook DVB-T-tv-kaarten die het gebruik van een smartcard ondersteunen (en daarmee de ontvangst van commerciële kanalen). Zonder gebruik van een decoder met speciale smartcard zijn alleen Nederland 1, 2 en 3 plus een regiozender te ontvangen. Overigens worden in andere landen wel meerdere (commerciële) kanalen zonder smartcard getoond, zodat een DVB-T-tv-kaart voor op vakantie erg handig kan zijn!

Een ander type aansluiting, DVB-S, is de andere naam voor satelliet-televisie. Er zijn maar weinig kaarten die hier direct mogelijkheden voor bieden. Voor Nederlandse kanalen is namelijk altijd een Canal Digitaal-smartcard nodig en de meeste tv-kaarten ondersteunen geen smartcards. Hierdoor ben je dus meestal aangewezen op de losse (digitale) satellietdecoder, zoals ook bij de tv gebruikt moet worden. Vanaf deze decoder is het soms wel weer mogelijk om een signaal door te sturen, kijk in dit geval goed naar de specificaties van je decoder. Overigens is een DVB-S tv-kaart een goede optie voor het bekijken van buitenlandse (HD) satellietkanalen waar geen smartcard voor nodig is.

Om een signaal vanaf je dvd-speler of televisie op de computer te kunnen bekijken, kun je gebruikmaken van diverse aansluitingen. De bekendste en meest gebruikte analoge aansluiting hiervoor is (stereo-)RCA. Dit zijn drie of vier losse stekkertjes (één per basiskleur plus één voor het geluid) die op veel verschillende apparaten kunnen worden aangesloten. Ook wordt composiet en S-video vaak als mogelijkheid aangeboden. Een nog betere optie is een digitale aansluiting zoals HDMI of DVI. Er zijn echter nog niet veel tv-kaarten die deze standaarden ondersteunen. Heeft je dvd-speler dus een composietuitgang die je wilt koppelen met je computer, dan heb je ook een tv-kaart nodig met een composietingang.

TV-out

Slechts enkele tv-kaarten zijn voorzien van tv-out. Echter bij bijna alle videokaarten, zelfs bij de goedkopere modellen, vind je een analoge of digitale tv-uitgang. Bij de nieuwere modellen is dit zelfs HDMI, welke direct het geluid meestuurt (hiervoor moet de videokaart intern verbonden zijn met de geluidskaart). Je kunt ook een gewone DVI-uitgang met een goedkope convertor 'omzetten' naar HDMI (in zo’n geval wordt er geen geluid meegestuurd, je hebt voor geluid dan aparte kabels nodig vanaf de geluidskaart). Bijna alle computers zijn tegenwoordig reeds voorzien van één of meerdere DVI-poorten.

Hardwarematige decoder

De betere tv-kaarten zijn voorzien van een hardwarematige decoder. Dit betekent dat alle complexe berekeningen die nodig zijn om het beeld te kunnen 'vertalen' op de tv-kaart zelf plaatsvinden. De computer zal in deze gevallen dus nergens last van hebben en nog net zo snel zijn als voorheen, zelfs tijdens gebruik van de tv-kaart.

Als de tv-kaart niet is voorzien van hardwarematige decodering zal de computer zelf alle berekeningen moeten uitvoeren. Dit is het geval bij USB-sticks en de meeste andere minikaarten, aangezien er daarbij geen ruimte is voor de decoderchips. Hierbij heb je dus een redelijk snelle of nieuwe computer nodig, en zelfs dan heb je nog kans dat deze voor een groot deel bezet wordt op het moment dat je op de computer tv kijkt. Je kunt in deze gevallen het beste geen zware programma's gebruiken terwijl je tv kijkt, of je moet een nieuwe en snelle computer hebben. De allernieuwste computers hebben op het moederbord of op de grafische kaart al eigen decoders zitten, en kunnen hier dus wel weer goed mee omgaan.

Opnemen

Als je een tv-programma wilt bewaren, bijvoorbeeld om het later terug te zien of om het op dvd te kunnen zetten, kun je daar de opnamefunctie voor gebruiken die in de meeste tv-kaarten zit ingebouwd. De kwaliteit van de opname hangt af van de gebruikte codecs (en of dit hardwarematig is) en het merk en type tv-kaart. Je moet er rekening mee houden dat een uur televisie ongeveer tussen de 200 MB en 1 GB aan ruimte op de harde schijf inneemt.

Als je van één kanaal wilt opnemen en tegelijkertijd een ander kanaal op de computer wilt bekijken, moet de tv-kaart zijn voorzien van een dubbele tuner. Let er hierbij op dat er tv-tuners zijn die één keer analoog en één keer digitaal aankunnen. In deze gevallen kun je dus, ondanks de dubbele tuner, niet kijken en opnemen tegelijk van eenzelfde aansluiting.

Beste tv-kaarten
Populairste tv-kaarten