Informatie over satellietsystemen

Surround sets zijn speakersets die meestal bestaan uit twee of vijf speakers met daarbij nog een subwoofer. Ze worden gebruikt om de bioscoopervaring in huis te halen.
Luidsprekers bepalen het uiteindelijke geluid uit uw installatie. Het is verstandig om kritisch te zijn bij de keuze van uw satellietsysteem omdat het surround effect valt of staat met de combinatie van je speakers. Om je wegwijs te maken in het aanbod volgt nu een uitleg van een aantal veelgebruikte termen.

wekker
Bekijk alle Surround sets

Type speaker

Voor de satellieten worden meestal 2-weg speakers gebruikt, maar er zijn ook veel systemen met 1-weg satellieten. Over het algemeen is deze laatste categorie iets goedkoper, compacter en minder van kwaliteit. De 2-weg speakers hebben een aparte tweeter en woofer terwijl de 1-weg speakers zowel de hoge als de middentonen uit één unit moeten produceren.

Basreflexsysteem

De meeste populaire speakers zijn voorzien van een baspoort. Een dergelijke speaker noemt men een basreflexsysteem. Door middel van de baspoort wordt de energie aan de 'achterkant' van de speaker nuttig gebruikt. Bij een gesloten box (zonder basreflex poort) gaat deze energie verloren. De poort zorgt voor een hoger rendement van de speaker, waardoor de weergave van de lage tonen krachtiger wordt.

Impedantie

De impedantie geeft de weerstand van de luidspreker weer. De meeste luidsprekers hebben een impedantie van 8 ohm, wat ook een gebruikelijke waarde is voor de versterkeruitgang. Wanneer je een extra set luidsprekers met een impedantie van 8 ohm aansluit, betekent dat een belasting van 4 ohm op de versterker. Een te lage impedantie op de versterker kan schade veroorzaken. Controleer daarom vooral bij het aansluiten van extra speakers of de versterker de impedantie aan kan.

Subwoofer

Subwoofers zijn in twee categorieën te verdelen, actieve en passieve modellen, en geven de lage tonen weer. Als je de subwoofer in een surroundsysteem wilt gaan gebruiken, kom je in vrijwel alle gevallen uit op een actieve subwoofer. De versterker zit dan namelijk in de subwoofer zelf ingebouwd. Dit is nodig omdat een surroundversterker of receiver geen versterker voor het subwooferkanaal bevat.

Vermogen subwoofer

Dit getal geeft het vermogen van de versterker in de (actieve) subwoofer weer. Over het algemeen kan een zwaardere versterker luidere bastonen geven. Ook hier geldt dat het benodigde vermogen afhankelijk is van de ruimte en van het benodigde volume. De meeste subwoofers hebben een vermogen van 100 Watt of hoger.

Beste surround sets
Populairste surround sets