Energiezuinig koelen: goed voor het milieu

Een koel-vriescombinatie beslaat een flink gedeelte van je gehele energieverbruik. Dat betekent ook dat een verouderd apparaat een behoorlijke aanslag kan zijn op je energierekening. Oude apparaten moeten namelijk vaak harder werken om een constante temperatuur te behouden. Toe aan een nieuwe koel-vriescombinatie? Het energielabel kan je helpen om een energiezuinige keuze te maken.


LG koelkast kopen? Bekijk hier het hele aanbod.

Bekijken

Het nieuwe energielabel

De energielabels zijn in 2021 compleet op de schop gegaan. De opvallendste verandering heeft te maken met de letters van de energielabels. Voorheen liepen de energielabels van A+++ tot en met D. De toevoeging van al die plusjes leidde echter tot veel onduidelijkheid. Het huidige systeem is gelukkig een stuk duidelijker en eenvoudiger.

Apparaten krijgen sinds maart 2021 een energielabel mee dat kan variëren van A tot en met G, waarbij A het meest zuinige energielabel is en G het minst zuinige energielabel. Deze nieuwe richtlijnen helpen consumenten bij het maken van keuzes op gebied van energiezuinigheid, duurzaamheid en efficiëntie. 

Nieuw label = nieuwe innovaties

Niet alleen de letters van de energielabels veranderen, ook de eisen erachter zijn aangepast én strenger geworden. Voor het nieuwe energielabel A moet een apparaat aan zoveel eisen voldoen, dat er maar weinig huishoudelijke apparaten zijn die dit vernieuwde energielabel A krijgen.

Dat de eisen van de energielabels strenger zijn geworden, klinkt wellicht niet zo positief. Dat is het echter wel. Het betekent namelijk dat alle fabrikanten van koel-vriescombinaties en andere huishoudelijke apparaten nog meer moeten investeren in energiezuinigheid. Ze moeten met nieuwe innovaties komen om apparaten te laten voldoen aan de nieuwe eisen en om ze aantrekkelijk te maken voor consumenten.

Wanneer een koel-vriescombinatie op dit moment uitgerust is met een energielabel A, weet je zeker dat je écht een zo zuinig mogelijk apparaat in huis haalt. Het feit dat de koel-vriescombinaties GBB92STBAP van LG het energielabel A heeft gekregen, is daarom heel bijzonder.

Besparen met je energielabel

Vaak is het zo dat een koel-vriescombinatie met een beter energielabel iets duurder is in de aanschaf dan een met een minder goed energielabel. Op de lange termijn ben je echter toch vaak goedkoper uit. Dankzij energieklasse A betaal je voor de LG GBB92STBAP bijvoorbeeld nog geen 30 euro per jaar aan energiekosten.

Inmiddels zijn er alweer behoorlijk wat koelkasten met een energiezuinig A-label, al wordt het label ook gereserveerd voor innovaties van de toekomst op het gebied van energie-efficiëntie. Dat betekent dat een koel- vriescombinatie met energielabel B of C ook een zeer zuinige koop is. In het oude systeem zijn dit vaak apparaten die eerder beoordeeld werden met een A+++ energielabel. Voorbeelden van dergelijke koel- vriescombinaties zijn de koel- vriescombinaties met productnummers GBB92STBAP en GBP62PZNACvan LG. 

Dit maakt een koel-vriescombinatie onzuinig

Hoe groot is jouw huishouden? Het antwoord op deze vraag is belangrijk bij de keuze van het formaat van een koel-vriescombinatie. Wanneer je niet alles kwijt kunt in je kleine koelkast is het namelijk verleidelijk om een tweede te kopen. Dat gebeurt vaker dan je misschien denkt: maar liefst één op de vijf Nederlanders heeft meer dan één koelkast in huis. Het is veel energiezuiniger om deze koelkasten te vervangen door één groot (en energiezuinig) exemplaar. Zoals de GBB92STBAP, die met zijn 384 liter inhoud en zijn flexibele opbergopties met gemak ruimte biedt aan al je koel- en vrieswaren.

De vriesgedeeltes van koel-vriescombinaties worden steeds vaker uitgerust met NoFrost-technologie. Dat geldt ook voor de GBP62DSNCC, GBP62PZNCC en de GBB92STBAP van LG. Deze technologie zorgt ervoor dat je geen ijsafzetting krijgt in het vriesgedeelte.

De meeste mensen denken dat een NoFrost-systeem enkel schoonmaakwerk scheelt. Ook is het niet meer nodig om al je etenswaren over te hevelen en uren te wachten om het apparaat te laten ontdooien. De NoFrost-technologie zorgt er echter óók voor dat je koel-vriescombinatie zuiniger werkt. Een met ijs afgezette diepvries is namelijk niet energiezuinig.

Wil je een zo energiezuinige koel-vriescombinatie aanschaffen? Let dan ook op de functies en systemen waarover het apparaat beschikt. De GBB92STBAP- koel-vriescombinatie van LG beschikt bijvoorbeeld over DoorCooling+* en LinearCooling. Deze technologieën zorgen er niet alleen voor dat je eten langer vers blijft, maar dragen ook bij aan dat mooie energielabel A. Met het DoorCooling+-systeem is de koel-vriescombinatie namelijk tot 32 procent sneller gekoeld. Door dit systeem wordt de koelkast ook vanuit voorin gekoeld, waardoor de koelkast sneller weer op temperatuur is inclusief de producten in de deur.


Doorcooling 32% sneller koel: *Gebaseerd op UL-testresultaten met behulp van de interne testmethode van LG door vergelijking van de tijd die voor de temperatuur van de bovenste deurkorf om van 24,8° C naar 8° C te vallen tussen Non-DoorCooling+™-model (GBB60NSZHE) en DoorCooling+™-model (GBB72NSDFN) van LGE.


Amerikaanse koelkast: InstaView

Maar niet alleen de bekende koelkasten uit Nederlandse keukens hebben energiezuinige features, ook de Amerikaanse koelkasten van LG zitten vol met slimme oplossingen tegen energieverspilling. InstaView Door-in-Door is daar een van de bekendste voorbeelden van. De meeste energie gaat bij koelkasten natuurlijk verloren als de deur wordt opengedaan, maar met InstaView is dat niet meer nodig. 

Met InstaView Door-in-Door kun je namelijk zien wat er in de koelkast ligt, zonder dat je de deur open hoeft te doen. Je tikt gewoon twee keer op de deur, en via het deur-in-deur-principe heb je zie je precies wat waar ligt. Zo hoef je geen energie meer te verspillen. 

Tips om zelf nog meer energie te besparen

Innovatieve producenten en technologieën juichen we natuurlijk toe. Het is echter ook goed om te weten dat je zélf een hoop dingen kunt doen om zelf energie te besparen. We zetten een aantal tips op een rijtje.

•Zorg er om te beginnen voor dat je koel-vriescombinatie waterpas staat. Als dit niet het geval is, kunnen er namelijk kieren ontstaan waardoor warme lucht naar binnen stroomt. Dat betekent dat het apparaat constant hard moet werken om koel te blijven.

•Zet je koel-vriescombinatie minstens 10 centimeter van de muur af en zeker niet in de buurt van apparaten die warmte produceren, zoals je oven of radiator. Hoe slechter de warme lucht afgevoerd kan worden, hoe meer energie het apparaat zal verbruiken om toch koel te blijven.

•De vuistregel bij het energiezuinig gebruiken van je koel-vriescombinatie is dat je zoveel mogelijk de toestroom van warme lucht wilt voorkomen. Laat warm voedsel daarom bijvoorbeeld altijd buiten de koelkast afkoelen. Wanneer je warm voedsel in je koel-vriescombinatie zet, moet deze harder werken om het voedsel te koelen. En daarmee verbruikt het apparaat logischerwijs natuurlijk meer energie.

•Dit werkt ook andersom: je wilt een bevroren maaltijd juist wél ontdooien in de koel-vriescombinatie. Je helpt het apparaat daar een handje mee: de koel-vriescombinatie wordt uit zichzelf kouder zonder dat deze daar (extra) energie voor hoeft te gebruiken.

•Om bovenstaande tip extra effect mee te geven, zorg je ervoor dat je koel-vriescombinatie zo vol mogelijk is. Dat klinkt misschien contra-intuïtief, maar wanneer het apparaat vol is, houd deze langer zijn kou vast door de gekoelde producten.

•Moet je nog boodschappen doen en is je koel-vriescombinatie (nagenoeg) leeg? Om de toestroom van warme lucht te blokkeren, kun je de lege plekken opvullen met flessen water.

•Maak de deurrubbers regelmatig schoon. Daarmee voorkom je dat de deuren niet goed sluiten.

•Het is niet nodig om je koel-vriescombinatie extra koud af te stellen. Dat zorgt alleen maar voor onnodig energieverbruik. Het vriesgedeelte hoeft niet kouder te worden dan -18 graden. Voor het koelgedeelte geldt een gemiddelde temperatuur van 4 graden.


Vind de koelkast die bij jou past