Informatie over midi controllers

Een MIDI-controller (of dj-controller) is tegenwoordig onmisbaar bij het live draaien of mixen van platen. MIDI-controllers lijken in zekere zin erg op een mengpaneel of dj-mixer. Echter is het mengpaneel of dj-mixer een regelcentrum voor de tabletop-cd-spelers of draaitafel. De dj- of MIDI-controller daarentegen communiceert met de laptop of PC voor de communicatie met dj-software als Ableton, Virtual dj, Traktor of Serato. Via MIDI-communicatie over USB wordt er dus met deze software op je laptop of PC gecommuniceerd. De MIDI-controllers beschikken over alle functies die je gewend bent van de draaitafel en tabletop-cd-speler en bieden soms zelfs veel meer. Als je een MIDI-controller mee wilt nemen naar feesten, denk dan aan bescherming in de vorm van flightcases of flightbags.

Bekijk alle Midi controllers

Soorten MIDI-controllers

Een MIDI-controller is de ideale extra tool voor elke digitale dj, want door deze MIDI-controller toe te voegen aan je bestaande dj-set up, kun je direct beats produceren, samples bouwen en verrassende wendingen aan je performance geven. Vele MIDI-controllers (ook wel dj-controllers genoemd) zijn geschikt voor het gebruik met diverse dj-software. De bekendste programma's zijn: Traktor, Serato, Virtual dj, Pro Tools M-Powered, Ableton, Logic, Sonar, ASIO, Cubase, Nuendo, Samplitude en Core Audio. De termen MIDI-controller, dj-controller, pad-controller en USB-controller worden vaak door elkaar gebruikt en dit kan verwarrend werken. Een USB- of MIDI-controller legt de nadruk op de manier van aansluiten (via USB en/of MIDI).De pad-controller is voorzien van (onder andere) drukpads als knoppen waarmee je effecten en samples kunt bewerken. Rechts een voorbeeld van een pad-controller welke 16 vierkante toewijsbare pads heeft. Aan deze 16 witte drukpads kun je dus geluiden toewijzen en vervolgens middels het tikken op deze pads de effecten en samples beïnvloeden en bewerken. De dj-controller is een algehele benaming en omvat alle modellen.

MIDI-controller

Een MIDI-controller is een digitale dj-controller die via MIDI-communicatie over USB gekoppeld is aan je laptop of PC en zo communiceert met de dj-software. Rechts een voorbeeld van een MIDI-kabel. Deze MIDI-kabel kenmerkt zich door 5 kleine pinnetjes die je maar op één manier in de aansluiting op je mengpaneel kunt plaatsen. Forceer dit aansluiten niet want een pinnetje is snel verbogen waardoor je genoodzaakt bent om een nieuwe MIDI-kabel aan te schaffen.

Koppeling met laptop of PC

De MIDI-controller (tegenwoordig vaak ook met USB) wordt aangesloten via een MIDI-kabel. Wanneer je je MIDI-controller wilt aansluiten op je laptop of PC dan is het vaak makkelijker om een USB/MIDI-kabeltje aan te schaffen i.p.v. de eerder genoemde MIDI-kabel. Er zit namelijk geen MIDI-aansluiting op je laptop of PC. Voor het gebruik van deze plug-and-play USB/MIDI-kabel heb je wel een MIDI-interface nodig. Hier links zie je een voorbeeld van een USB/MIDI-kabel. Vergeet niet om naast de kabel voor de koppeling met je PC of laptop ook nog software en/of een geluidskaart aan te schaffen. Als je een MIDI-controller aanschaft zitten deze zaken er lang niet altijd standaard bij, let hier dus op!

Type bediening

De bediening van je MIDI-controller is altijd een combinatie van knoppen. Pads, draaiknoppen, faders, druktoetsen en soms een keyboard zorgen ervoor dat je op verschillende manieren je effecten en samples kunt beinvloeden en bewerken. De drumpads zijn altijd verlichte, vaak vierkante, aanslag- en drukgevoelige pads en nemen een grote plek op je dj-controller in. Naast de 16 tot soms wel 64 aanslaggevoelige drumpads en allerlei knoppen om effecten en samples te beïnvloeden krijg je soms bij enkele dj-controllers ook een complete samplebibliotheek bijgeleverd. Met enkele gigabytes aan geluid kun je direct aan de slag. Uiteraard zijn er vrijwel altijd LED-verlichting en LED-ringen in en om de knoppen aanwezig zodat je in donkere ruimtes ook de besturing en instelling weet te vinden. Je kunt je door een goede indeling en goede verlichting meer op de muziek richten dan op het scherm van je laptop of PC: ideaal dus!

Let er bij de aanschaf van een dj-controller niet alleen op dat alle mogelijkheden er op zitten die jij als dj wenst. Let ook op de indeling. Of je links- of rechtshandig bent en welke indeling qua draaiknoppen en indeling van de pads voor jou fijn werkt, is voor iedereen verschillend.

Tijdcode dj-software

Tijdcode dj-software is voor de dj die het liefst mixt met draaitafels en cd-spelers, maar graag van de voordelen van de digitale controllers en software profiteert. Bij een tijdcode-dj-pakket krijg je tijdcode-platen en -cd’s met daarop een speciaal signaal en software. De software interpreteert dit signaal via een speciale audio interface, wat het mogelijk maakt om daarmee de muziek op jouw computer live te manipuleren met jouw draaitafel of tabletop-cd-speler. Omdat dit type digitaal draaien erg specifiek is, is het aan te raden om niet zelf een tijdcode-systeem samen te stellen, maar een compleet pakket (combiset) aan te schaffen. De bekendste programma's zijn: Traktor, Serato, Virtual dj, Pro Tools M-Powered, Ableton, Logic, Sonar, ASIO, Cubase, Nuendo, Samplitude en Core Audio.


Tijdcode dj-software: Traktor Scratch Pro

Combisets

Een dj-controller kun je los aanschaffen maar ook zijn er combisets - of pakketten op de markt zodat je in één aanschaf helemaal klaar bent. Geregeld vind je een aanbieding met een dj-controller met daarbij een software-pakket als Traktor of Ableton. Ook een gratis meegeleverde tas voor vervoer van de dj-controller is gangbaar.

 

Beste midi controllers
Populairste midi controllers