Informatie over mengpanelen

Een mengpaneel, of dj-mixer, sluit je aan op twee draaitafels (platenspelers) of twee tabletop-cd-spelers en is het regelcentrum van je dj-setup. Mengpanelen zijn er in zeer eenvoudige twee kanaals modellen tot zeer uitgebreide vijf kanaals mengpanelen. Mengpanelen of dj-mixers beschikken naast onder meer line-, phono- en microfooningangen, soms ook over een USB-aansluiting en digitale effecten.

Bekijk alle Mengpanelen

Basisfuncties van een mengpaneel

Mengpanelen variëren enorm in de hoeveelheid aan mogelijkheden en functies (en ook in prijs). Een simpele tweekanaals-mixer is uiteraard al prima geschikt voor het mixen van twee platen.

Je ziet op de afbeelding rechts twee verticale schuiven (de faders) waarmee je kanaal 1 en kanaal 2 bedient. Met de crossfader (de horizontale schuif onderaan) kun je switchen tussen het linker- en rechterkanaal. Met de fader van kanaal 1 kun je het inkomende volume van de linker draaitafel (platenspeler) of CD-speler regelen en met de fader van kanaal 2 regel je het volume van de rechter draaitafel (platenspeler) of CD-speler. Met de gain-, mid- en low-draaiknop kun je per kanaal de bass en treble (hoge, lage, middentonen) regelen. De led-lampjes geven de sterkte van het inkomende signaal aan. Aan te raden is om dit signaal in het groen te houden en niet in het rood te gaan qua volume. Wil je toch meer volume, draai dan de volumeknop van de versterker omhoog, maar houd het inkomende signaal van de dj-mixer/mengpaneel in het groen.

Sluit je twee draaitafels aan op de mixer dan dien je de twee phono-ingangen te gebruiken op je mixer. Sluit je twee CD-spelers aan dan dien je twee line-ingangen te gebruiken. Beide zijn eigenlijk altijd wel aanwezig. Soms met een switch-knop waarbij je of de line-ingang selecteert of de phono-uitgang. Uiteraard zit er altijd een dj-koptelefoon-aansluiting op (bijna altijd bovenop het mengpaneel) zodat je hiermee je platen kunt voorbeluisteren.

Bij de aanschaf van een (nieuw) mengpaneel is het verstandig om je de volgende vragen te stellen zodat je voor jezelf tot een goede keuze komt.

• Hoeveel kanalen heb je minimaal nodig op je mengpaneel/dj-mixer?
• Kies je voor veel effecten op je mengpaneel of maak je gebruik van een midi-controller voor extra effecten en samples?
• Heb je voorkeur voor een merk en een kleur?

Aantal kanalen

Mengpanelen variëren van zeer eenvoudige twee kanaals-mixers tot uitgebreide vijf kanaals-modellen. Wil je twee CD-spelers of twee draaitafels aansluiten op je dj-mixer dan heb je op zich aan een twee kanaals-mixer genoeg. Wil je als dj echter helemaal compleet en van alle markten thuis zijn dan is een dj-mixer met meer dan twee kanalen erg aan te raden. Je hebt zo de mogelijkheid om zowel CD-spelers als draaitafels aan te sluiten. Daarnaast heb je ook nog de mogelijkheid voor het aansluiten van een iPod-dock, laptop, MP3-speler, een effectenbak of een CD/MIDI/MP3-controller. Hoe meer apparatuur je dus in huis hebt (of eventueel van plan bent aan te schaffen) en je wilt gaan regelen met de dj-mixer, hoe belangrijker het is om voor een dj-mixer te kiezen met meerdere kanalen.

Aansluitingen mengpaneel

Hoe meer kanalen een dj-mixer bevat, hoe meer aansluitingen op de dj-mixer. De dj-mixer beschikt altijd over één of twee (master)uitgangen, voor naar de versterker. De draaitafels, CD-mixers, CD/MP3/MIDI-controller, MP3-speler, laptop etc. sluit je aan middels de bekende tulp-stekkers (wit/rood) op de phono-ingang (bij draaitafels) of line-ingang (bij CD-spelers). Verder heeft de dj-mixer altijd een aansluiting voor een koptelefoon. Deze koptelefoonaansluiting is geschikt voor een 6,3 mm-plug en niet voor een 3,5 mm-plug. Heb je een koptelefoon met een 3,5 mm-plug dan dien je een adapter aan te schaffen om de koptelefoon aan te kunnen sluiten op de dj-mixer.

dj-mixers beschikken naast deze line- en phono-ingangen, masteruitgang(en) en koptelefoonuitgang ook altijd over één of meerdere microfooningangen. Soms beschikken dj-mixers ook over een USB-aansluiting en digitale effecten, maar dit ligt aan de luxe van het model.

MIDI-controller voor dj-software

Sommige dj-mixers hebben een ingebouwde MIDI-controller waardoor je geen aparte MIDI-controller meer nodig hebt. Deze dj-mixers zijn dus als MIDI-controller te gebruiken zodat je ook de dj-software op je laptop of pc direct kunt besturen.

Effecten op een mengpaneel

De wat uitgebreidere dj-mixers hebben diverse effecten op de kanalen zitten waarmee je een mooi effect/twist aan een bepaalde toon kunt geven. Een echo, flanger, delay of loop zijn enkele effecten die je vaak terugvindt. De naam van enkele effecten spreekt voor zich, bij andere is het gewoon uitproberen wat het doet.

Inbouwen in een 19" rack

19 inch racks worden gebruikt om diverse 19 inch-apparatuur in te bouwen. Voor thuisgebruik zul je dit minder snel nodig hebben. Je geeft jouw geluidsapparatuur of server op die manier een veilige plaats in vaste installaties, zoals in de studio of in horecagelegenheden. Veel 19 inch racks zijn voorzien van wielen en een glazen deur. Je kunt, als je nog ruimte over hebt in een 19 inch rack, deze ruimte opvullen met 19 inch platen. Verder zijn er meestal ook nog handige accessoires voor deze racks te verkrijgen. Denk hierbij aan 19 inch lades, inlays en/of plateaus.

Beste mengpanelen
Populairste mengpanelen