Informatie over laptop opladers

Als je een oplader moet aanschaffen, kijk dan naar het exacte model van je notebook, de benodigde spanning en de laadstroom. Een ander punt van aandacht is de netspanning waarvoor de oplader geschikt is.

laptop oplader
Het merk en het type van je laptop zijn van doorslaggevend belang voor het model lader dat je nodig hebt. Als je besluit een originele lader te kopen van hetzelfde merk als je laptop, dan is het voldoende om het merk en type van je notebook te noteren. Mocht je de lader nog in bezit hebben, dan kun je ook kijken op de lader zelf welk model dit betreft. Kijk ook of de lader geschikt is voor gebruik in Nederland. Nederlandse laders moeten werken op 230 Volt. Als je een originele lader koopt van het merk van je laptop dan geeft dit de meeste zekerheid.

Bekijk alle Laptop opladers

Origineel versus niet-origineel

Er zijn zeker wel wat voordelen aan het gebruik van een niet-originele lader. Zo zijn deze over het algemeen goedkoper en kunnen ze breder ingezet worden. Vaak kunnen deze laders namelijk voorzien worden van verschillende spanningspluggen en kan ook de spanning ingesteld worden. Op deze manier kan het dus zijn dat één lader voor meerdere laptops te gebruiken is.

Bij aanschaf van een niet-originele lader zijn er ook een aantal aandachtspunten:

  • het merk en type van je laptop
  • het type van de originele lader
  • de spanning waarop je laptop werkt
  • de stroom waarmee je laptop werkt
  • de netspanning waarop de oplader werkt
De benodigde spanning en stroom staan vaak vermeld op de originele lader, of op je laptop. Voor de spanning is het belangrijk dat de niet-originele lader exact op hetzelfde voltage ingesteld kan worden. Voor de stroom is het van belang dat de niet-originele lader minimaal dezelfde stroom kan leveren. Minder mag niet, maar meer is geen probleem. Daarnaast is het belangrijk om te controleren of de meegeleverde pluggen passen in je laptop.

Op reis

In Nederland moet de oplader werken op 230 Volt. Sommige laders passen zichzelf automatisch aan op de netspanning waarop ze worden aangesloten. Controleer dit echter vantevoren! Een oplader kan onherstelbaar beschadigen als deze op de verkeerde spanning wordt aangesloten.

Neem je de lader mee op vakantie, controleer dan vantevoren of het land waar je naartoe gaat over dezelfde netspanning en stopcontacten beschikt. Als de spanning hetzelfde is maar het stopcontact niet dan zijn hier speciale adapters voor. Deze worden ook wel wereldstekkers genoemd. Hiermee kun je de lader ook in het buitenland gebruiken.

Beste laptop opladers
Populairste laptop opladers