Na uitpakken even de instructies goed doornemen. Dat is wellicht iets meer werk dan bij andere apparaten, maar de instructies zijn duidelijk. Wel een beetje raar dat de uitgebreide instructies niet in het Nederlands beschikbaar zijn voor een van oorsprong Nederlands bedrijf. De verkorte handleiding is wel erg duidelijk.
Het instellen is heel erg makkelijk: Je hebt precies 4 standen van 'fijnheid' van maling: hoe fijner hoe sterker. Kennelijk vinden enkele mensen hier dat enorm ingewikkeld. Wees blij dat je iets kunt instellen en nog eenvoudig ook. Ik vond de één na fijnste maling het beste (dat is 1 fijner als de standaard ingestelde).
Melk opschuimen is zeer makkelijk als je maar verse halfvolle (of volle) en vooral koele melk gebruikt en het kopje schuin houdt en een beetje op en neer gaat (zoals duidelijk in de handleiding staat). Snap niet dat een aantal mensen daar zoveel moeite mee heeft. Je kan dan ook gewoon een apparaat kopen dat dat automatisch doet, maar dan ben je zeker 2x zoveel kwijt. De opgeschuimde melk heeft niet 1 microseconde na stoppen de consistentie die het uiteindelijk heeft: begin gewoon met koffie zetten en je zult zien dat het gewoon perfect wordt: de consumentenbond geeft terecht het opschuimen zo'n hoog cijfer.
Het apparaat is compacter dan onze oude Saeco met als klein nadeel een iets kleiner reservoir voor het water. Ik vind het zelf juist makkelijk dat het een 'bovenlader' is qua melk en bonen, maar als je weinig ruimte hebt boven het apparaat is het misschien wel onhandig.
Je kan verder nog instellen hoeveel koffie/espresso het apparaat uitserveert, maar ik vond de standaard instelling goed.
De temperatuur van de espresso en koffie is eerder te heet dan te koel zoals enkelen hier beweren. Ik neig ernaar dat het misschien wat te heet is, maar 2 minuten geduld doet wonderen.
Het apparaat maakt inderdaad geluid, maar luid kan ik dat absoluut niet noemen voor zo'n compact ding, dus dat dit ding luid is, is wat mij betreft ook onzin.
Pluspunten
- De korte NL handleiding is duidelijk.
- Snel in het zetten van koffie / espresso
- Goede opgeschuimde melk (zie review).
- Compact apparaat voor de functionaliteit
- Zet prima koffie / espesso
Minpunten
- Uitgebreide handleiding niet in het Nederlands.
- Door compactheid wat kleiner reservoir voor water.
- Waterreservoir bovenkant kan vervelend zijn.