Wat is Smart tv?

smart tv

Smart tv is tegenwoordig op de meeste tv's terug te vinden. Maar wat is Smart tv nou eigenlijk, wat heb je ervoor nodig en wat kan je er precies mee?

We zullen het hier voor je uitleggen. Bekijk het aanbod van Smart tv's

Wat is Smart tv?

Deze vraag is eigenlijk heel eenvoudig te beantwoorden. Een Smart tv is een tv die verbonden kan worden met je thuisnetwerk en waarbij je onder andere toegang hebt tot het internet met je tv.

Door te zeggen dat je met je Smart tv het internet op kan is eigenlijk te weinig eer voor de functionaliteiten die de Smart tv nog meer biedt. De belangrijkste mogelijkheden hiervan zijn onder andere:

  • Installeren van apps, net zoals bij een gsm en tablet. Populaire apps zijn bijvoorbeeld Facebook en YouTube
  • Toegang tot het internet via een browser
  • Content afspelen die is opgeslagen op een ander apparaat in hetzelfde netwerk. Bijvoorbeeld je foto's van je telefoon of films die zijn opgeslagen op je computer afspelen op je Smart tv
  • Je Smart tv bedienen met je telefoon of tablet. Alle fabrikanten hebben hiervoor apps die je kan installeren op je telefoon of tablet
  • Films huren. Dit kan via de app van bijvoorbeeld Videoland of Pathé
  • Skype gebruiken, bij veel tv's dien je de camera hiervoor nog los aan te schaffen

Niet elke Smart tv biedt alle hierboven genoemde mogelijkheden, dit is afhankelijk van het merk en model.

Bediening van een Smart tv

remote

Er zijn diverse mogelijkheden voor het bedienen van je Smart tv. Uiteraard kan dit met de standaard afstandsbediening die bij de tv geleverd zit. In de praktijk is deze niet echt goed geschikt voor de bediening van de Smart functies van de tv.

Veel fabrikanten hebben dan ook aparte Smart afstandsbedieningen. Deze werken net als een muis en zijn, zoals de naam al zegt, uitermate geschikt voor het bedienen van de Smart functies van de tv. Afhankelijk van de tv zit deze Smart afstandsbediening bij de tv geleverd of dien je deze eventueel nog los aan te schaffen.

Ook kun je de meeste Smart tv's bedienen via een app op je smartphone of tablet. Hierbij kan het toetsenbordje dat hierop aanwezig is zeer nuttig zijn.

Eventueel kun je, als je veel tekst moet invoeren, ook nog gebruik maken van een (draadloos) toetsenbord voor de Smart tv.

Bekijk de Samsung Smart tv's
Bekijk de Philips Smart tv's
Bekijk de LG Smart tv's
Bekijk de Sony Smart tv's

Wat heb je nodig en wat zijn de kosten van een Smart tv?

Naast uiteraard de Smart tv heb je niet veel meer nodig. Het enige is een goed werkende internetverbinding. De meeste Smart tv's beschikken over WiFi, deze kan je dus draadloos verbinden met je netwerk. Beschikt de tv niet over WiFi dan dien je deze bekabeld met behulp van een ethernetkabel aan te sluiten. Ook kan je in dat geval gebruik maken van een los leverbare USB adapter om de tv toch geschikt te maken voor WiFi.

Apps die je kan installeren kunnen ook geld kosten. Veel apps zijn gratis te installeren maar er is ook een ruim aanbod in betaalde apps. Net als je dit met je telefoon en tablet ook hebt.

Een smart tv is tegenwoordig heel betaalbaar. De Smart functionaliteit is namelijk al vrijwel standaard op veel tv's. Je hebt al Smart tv's vanaf zo'n € 200,-. Dit zijn dan wel de kleinere modellen. Wil je bijvoorbeeld een 40" Smart tv dan zit je op prijzen vanaf zo'n € 400,-.

Het aanbod Smart tv's is zeer uitgebreid. Afhankelijk van de wensen die je hebt bepaalt dat uiteindelijk de prijs.

Bekijk het aanbod van Smart tv's

In de linkerkolom kan je de selectie verfijnen door je voorkeuren aan te vinken. Bijvoorbeeld het merk, beeldformaat of resolutie.