Vogelhuisje maken

Vogelhuisje zelf makenHet maken van een vogelhuisje of voedertafel is een leuke bezigheid om samen met kinderen te doen. Het is niet erg moeilijk en met alleen handgereedschap zoals een handzaag, rolmaat, hamer, houtlijm en spijkers kom je al een heel eind.

Er zijn verschillende ontwerpen makkelijk van internet te downloaden. Belangrijk is om te kijken welke vogels zich rondom jouw huis bevinden. Je kunt namelijk met het ontwerp rekening houden met de vogelsoort die in het huisje zou willen broeden. Zo bepaalt de invliegopening al voor een groot deel welk soort vogels je aantrekt.

Benodigd materiaal

Vogelhuisje bouwplanHet vogelhuisje uit bijgaande afbeelding is een standaard vogelhuisje waar vogels graag in schuilen of broeden.

Gebruik voor dit ontwerp voor de bodem, zijwanden en dakpanelen geschaafd vurenhout met een kopmaat van 1,8 x 19,2 cm.

De voor- en achterwand zaag je uit geschaafd vurenhout met een kopmaat van 26,5 x 1,25cm.

Zaag daarvan de volgende plankjes:
-Voor de zijwanden (A) twee plankjes van 12 cm. Aan één kant zaag je deze onder een hoek van 45 graden zoals op de tekening te zien is.
-De bodem (B) 25 cm
-Voor het dak (C) één plankje van 21 cm en ééntje van 19,2 cm.
-De achter- en voorwand (D) twee plankjes van 25 x 26,4 cm.

Stappenplan

Gebruik weersbestendige houtlijm en spijkers om de twee zijwanden op de bodem te bevestigen. Plaats de zijwanden op de korte kanten van de bodem.

Lijm en spijker de twee dakpanelen op elkaar zoals in bijgaande bouwtekening te zien is.
Koolmeesje
Wanneer het huisje zover in elkaar zit kun je deze op de vurenplankjes leggen (kopmaat 26,5 x 1,25cm) om de achter- en voorwand af te tekenen met een timmermanspotlood.
Voordat je de voorwand bevestigd kun je daar een gat in boren van 32 mm. Dit gat boor je op zo’n 14 cm vanaf de onderkant van het vogelhuisje.

Het gat van 32 mm is geschikt voor bijvoorbeeld koolmeesjes.

Eventueel kun je eronder nog een gaatje boren (boortje 8mm) die je niet helemaal doorboort. Daar kun je een klein zitstokje inlijmen.
Dit is niet persé nodig, niet alle vogels gebruiken dit stokje ook echt.

Afwerken en ophangen

Nu alleen nog even een schuurpapiertje erover en het huisje is klaar voor gebruik en kan zo opgehangen worden. Vooral de invliegopening even ontdoen van eventuele splinters!

De levensduur van het huisje verleng je met een likje beits of verf die je gemakkelijk met een wegwerpkwast kunt opbrengen.

Om het helemaal af te maken zou je het dakje kunnen bekleden met een stukje dakleer of er bijvoorbeeld twee dunne stenen leiplaatjes op kunnen vastkitten.

Om het voor de vogeltjes aantrekkelijk te maken:

  • Huisje ophangen met de vliegopening naar het oosten gericht
  • Minimaal 2,5 meter hoog
  • Niet te dicht bij een voederplek
  • Hang het huisje al in het najaar op

De vogels kunnen er zo vast aan wennen en zullen het huisje ’s winters gebruiken als schuilplaats. In het voorjaar zullen ze er met een beetje geluk gaan nestelen. Dit kan echter ook nog een jaar duren!

Veel kijkplezier!