Tips voor de beste koelkastindeling

Wat is de beste koelkast-indeling? Tips!

De temperatuur in een koelkast is op iedere plank anders. Het is daarom verstandig hier rekening mee te houden bij je koelkast-indeling, zodat producten precies op de goede temperatuur staan en langer vers blijven. Hieronder volgen een aantal tips voor de beste koelkast-indeling.Groentelade

De groentelade is, zoals de naam eigenlijk al zegt, het meest geschikt voor groentes, evenals fruit, voorverpakte aardappelen, champignons en kruiden. Omdat de groentelade een afgesloten donkerdere ruimte is, komt de koude luchtstroom hier niet. Maak gaatjes in het papier en plastic zodat het vocht niet eerder voor bederf zorgt. Tomaten en sommige andere soorten groenten en fruit hoeven niet in de koelkast bewaard te worden.

Onderste plank

Onderin de koelkast is het het koudst. Deze plank is daarom uitermate geschikt voor vlees, vis en gevogelte of voor kliekjes, soep en andere producten die goed koud moeten blijven, zoals rauwe producten.

Middelste plank

Deze plank leent zich met zijn gemiddelde temperatuur goed voor broodbeleg, zoals vleeswaren, en zuivelproducten. Ook gebak en geopende blikken en potten passen hier goed. Niet ijskoud, maar goed gekoeld.

Bovenste plank

De bovenste plank, waar het nog minder koud is, is een goede plek voor kaas en boter. Want als kaas te koud ligt, droogt deze uit. Ook sauzen, bijvoorbeeld mayonaise en ketchup, en ongeopende (fris)dranken staan hier goed.

Deur

In de deur van je koelkast, de warmste plek in de koelkast, kun je alleen wat kleinere producten kwijt die niet te koud hoeven te liggen. De temperatuur schommelt hier namelijk omdat de deur herhaaldelijk open en dicht gaat. Gebruik deze ruimte daarom voor potjes en flesjes, koffiemelk en boter, medicijnen, (pakken) frisdrank en geopende zuivelproducten.

Let op met de temperatuur!

Wanneer je een vriesgedeelte boven je koelgedeelte hebt, is de onderste plank niet de koudste maar de bovenste. Wil je het zeker weten? Meet met de thermometer op verschillende plekken in de koelkast de temperatuur na. Houd tijdens het meten de koelkast dicht en meet gedurende ongeveer 1,5 uur om een betrouwbare temperatuur te krijgen. Over het algemeen geldt dat het achterin een koelkast sowieso kouder is dan voorin.

Heb je je koelkast op de juiste wijze ingedeeld, dan zijn er natuurlijk nog tal van andere tips die je helpen om voedsel zo lang mogelijk goed te houden. Zet producten die je gekoeld moet bewaren bijvoorbeeld zo snel mogelijk weer terug in de koelkast en laat warme producten eerst afkoelen, voor je ze in de koelkast zet, om temperatuurschommelingen in de koelkast te voorkomen. Met bovenstaande tips voor je koelkast-indeling geniet je langer van vers eten!