Moeilijke keuze? One M9, Galaxy S6 of iPhone 6

Drie van de populairste smartphones van dit moment zijn ongetwijfeld de Samsung Galaxy S6, Apple iPhone 6 en de HTC One M9.
Alle toestellen krijgen veel media-aandacht. Maar welke smartphone is goed en op welk gebied?

iPhone 6                        Galaxy S6                         One M9

Scherm

Laten we eerst de schermen eens onder de loep nemen. Dit is immers het onderdeel van de gsm die het meest in het oog springt en waar je de hele dag naar kijkt.
Allereerst de specificaties eens op een rij gezet:

-iPhone 6: 4,7 inch met een resolutie van 1334 x 750 pixels
-One M9: 5 inch en een resolutie van 1920 x 1080 pixels
-Galaxy S6: 5,1 inch en 2560 x 1440 pixels

De >> iPhone 6 heeft het kleinste scherm met de laagste resolutie. De kwaliteit van het iPhone 6 scherm is oke als we kijken naar de kleurweergaven en het contrast. Wanneer we dit echter gaan vergelijken moet deze toch zijn meerdere erkennen in de Galaxy S6.

iPhone 6

Daarnaast levert Apple in op de scherpte bij onder andere teksten. Dit is te wijten aan de lagere resolutie en de lagere dotpitch.

De >> HTC One M9 beschikt met zijn 5 inch scherm over een full hd-resolutie van 1920 x 1080 pixels. HTC heeft een steekje laten vallen als we dit vergelijken met het scherm van 2014. De helderheid is krap voldoende en de kleurweergave neigt veel te veel naar blauw. Dit is echt een storende factor van dit scherm.

Als we kijken naar de >> Samsung Galaxy S6 zien we dat deze niet alleen het grootste scherm heeft met de hoogste resolutie. Dit scherm steekt duidelijk boven de rest uit met een zeer natuurlijke kleurweergave, een aangename helderheid en contrast. Jammer is dat je niet de maximale voordelen van de hoge resolutie kunt zien. Dit komt nu eenmaal door het relatief kleine scherm voor deze resolutie.

Smartphonecamera

Apple’s iPhone blijft bescheiden met zijn resolutie van 8 megapixel voor de hoofdcamera en 1,2 megapixel voor de selfiecamera aan de voorzijde.
Ondanks de wat lagere resolutie is de kwaliteit van de foto’s zeer goed te noemen. Mede dankzij een lichtgevoelige lens van f2.2 lukt het Apple om kwalitiatief goede foto’s te maken.
De userinterface van de camera is uitstekend. Zo is het zeer eenvoudig om zaken als de belichting aan te passen via de app.
De selfiecamera blijft helaas wel wat achter en levert in vergelijking met de S6 mindere resultaten bij schemerige omstandigheden.

De 20 megapixelcamera van de HTC One M9 heeft een stap voorwaarts gemaakt ten opzichte van de laatste versie. De One M9 blijft duidelijk achter en moet vooral op het gebied van kleur en belichting toegeven op zijn concurrenten.

HTC One M9

De selfiecamera beschikt over grotere pixels die meer licht opvangen (4 ultrapixels). Voor schemerige omstandigheden is de One M9 de beste keuze voor selfies.

Ook met de camera steelt de Galaxy S6 de show. Met zijn 20 megapixels en lichtgevoelige lens van f1.9 maakt deze smartphone zonder twijfel de mooiste foto’s.
Kleur, contrast en witwaarden worden zeer goed weergegeven.
Wat verder opvalt is dat de camera beschikt over optische beeldstabilisatie. Dit is een groot voordeel in donkere omstandigheden. Foto’s zullen minder snel “vegen” door bewegingsonscherpte.
Selfies maken met de frontcamera levert ook zeer fraaie beelden op. Óók in schemerige omstandigheden.

Prestaties

In benchmarktesten scoort de Galaxy S6 het best. De processor van eigen makelaarij kan alle taken met gemak aan. Android OS 5.0 draait probleemloos en zonder nukken.

Apple scoort met zijn eigen processor met 2 kernen ook zeer goed. De A8-chip is helemaal geijkt op de iPhone 6 en kan zo maximale prestaties leveren ondanks dat deze "maar" twee kernen heeft.

De Snapdragon-chips van Qualcomm die je in de One M9 vind doet het goed in benchmarktesten. Bij dagelijks gebruik werkt deze processor goed en kan het de taken goed verwerken.

Resumé

De iPhone 6 en de Galaxy S6 steken elkaar naar de troon. De iPhone heeft het voordeel van onder andere een accu die langer mee gaat en de S6 is de winnaar op het gebied van de camera- en schermkwaliteit.

De HTC One M9 komt er eigenlijk het minst goed uit. Op vele fronten moet deze het afleggen ten opzichte van zijn concurrenten. De prestaties van de processor en de kwaliteit van de behuizing blijft echter niet achter.

Samsung Galaxy S6

 
  
iPhone6 HTC One M9 Samsung Galagy S6

Artikel in samenwerking met NUtech.nl