Wat is 4K Ultra HD?

4kEr komen steeds meer tv's op de markt die geschikt zijn om 4K, ook wel Ultra HD genoemd, weer te geven.
Wat is 4K nou precies, wat heb ik er naast de tv nog meer voor nodig en wat kan je er nu al mee? We zullen het hier voor je uitleggen.

Bekijk het totale aanbod van 4K tv's
Bekijk de Samsung 4K tv'sWat is 4K led-tv?

Een 4K tv ook wel Ultra HD genoemd is een tv die beschikt over een resolutie die viermaal hoger is dan een Full HD tv. Een 4K tv heeft namelijk een resolutie van 3840 x 2160. Full HD heeft een resolutie van 1920 x 1080. Eenvoudig gezegd je krijgt meer pixels op je tv waardoor het beeld scherper wordt en je ook meer details zal kunnen zien.
Belangrijke voorwaarde om van deze hogere kwaliteit te kunnen genieten is dat het programma ook in 4K Ultra HD kwaliteit moet worden aangeboden.

Omdat het aanbod 'echte' 4K beelden nog zeer beperkt is bieden alle 4K tv's '4K upscaling'. Bij het upscalen wordt niet 4K materiaal softwarematig omgezet naar een 4K resolutie. Dit is uiteraard nog geen originele 4K kwaliteit maar het geeft je wel de mogelijkheid om het huidige aanbod in een betere kwaliteit te zien.

curved tv

Het aanbod 4K Ultra HD tv's is al zeer uitgebreid, veel fabrikanten bieden deze tv's inmiddels aan. 4K tv's worden aangeboden vanaf een beeldformaat van 40 inch. Hoe groter het beeld des te meer 4K tot zijn recht komt.

De Panasonic TX-58AX800, de Samsung UE65HU8200 en de Sony KDL-55X8505B 4K tv's zijn bij de led-tv's Best Reviewed van oktober, november en december 2014 geworden.

4K content

Zoals al eerder vermeld dient ook de content, oftewel het aangeboden beeld, in 4K te worden aangeboden om optimaal te kunnen genieten van je 4K Ultra HD tv. De kabelleveranciers zullen deze 4K content niet op korte termijn gaan aanbieden.
Wil je nu al optimaal van 4K kwaliteit kunnen genieten dan zal je deze moeten gaan streamen. Netflix en YouTube bieden al content aan in 4K kwaliteit. Het aanbod hierop zal de komende tijd alleen maar toenemen. Belangrijk hiervoor is wel dat je een snelle internetverbinding nodig hebt.
Naast videobeelden kan je natuurlijk ook je foto's in een hele goede kwaliteit weergeven op de tv. De 4K resolutie van 3840 x 2160 is iets wat tegenwoordig elke digitale fotocamera wel in zich heeft. Ook zelf video's maken in 4K kwaliteit kan al, de eerste 4K videocamera's zijn inmiddels op de markt.
De eerste 4K mediaplayers zijn al aangekondigd en de eerste 4K blu-ray spelers worden in de loop van 2015 verwacht.

Eigenschappen 4K tv

Voor het aansluiten en afspelen van 4K kwaliteit vanaf een extern apparaat (bijvoorbeeld een videocamera) op je tv dient deze wel met een HDMI 2.0 kabel te worden aangesloten. HDMI 2.0 is de nieuwste HDMI versie en deze is in staat om grote bestandsformaten, wat 4K is, over te kunnen dragen. Uiteraard dienen zowel de tv als het aan te sluiten apparaat ook over een HDMI 2.0 aansluiting te beschikken.

4k