Informatie over blu-ray branders

Blu-ray is een nieuw optisch discformaat. De naam is afgeleid van de kleur van de laser. Terwijl cd’s en dvd’s worden beschreven met een rode laser, gebeurt dat bij blu-ray met een blauwe laserstraal.

productgroep

Bekijk alle Blu-ray branders

Opslagcapaciteit

De opslagcapaciteit van een blu-rayschijf is vele malen hoger dan bij een dvd. De maximale capaciteit van een single layer dvd is bijvoorbeeld 4,7 GB (gigabyte), terwijl dit bij een single layer blu-raydisc 25 GB is. Een double layer blu-raydisc kan zelfs tot 50 GB aan informatie bevatten.

High Definition

Blu-rayschijven kunnen High Definition-inhoud opnemen, herschrijven en afspelen. Bovendien zijn ze beter bestand tegen krassen, stof en vingerafdrukken dan traditionele dvd’s en cd’s. Ook ondersteunen ze de Full HD-resolutie van 1920 x 1080p voor een kristalhelder gedetailleerd beeld en 7.1-kanaals surroundgeluid.

Benaming en capaciteit

Grofweg kunnen we blu-raydiscs in vier formaten onderscheiden:

BD-R blu-ray writable 25 gigabyte eenmalig beschrijfbaar
BD-RE blu-ray rewritable 25 gigabyte herschrijfbaar
BD-R DL blu-ray writable dual layer 50 gigabyte eenmalig beschrijfbaar
BD-RE DL blu-ray rewritable dual layer 50 gigabyte herschrijfbaar

Films in hoge kwaliteit

Een voordeel van de grote capaciteit van blu-ray is dat op een schijf een film in hele hoge kwaliteit kan worden opgeslagen. Op een blu-raydisc van 50 gigabyte kan bijvoorbeeld negen uur aan High Definition-video worden gezet.

Backwards compatible

De meeste blu-raybranders zijn backwards compatible. Dat betekent dat ze behalve het blu-rayformaat ook de ‘oudere’ formaten zoals dvd’s en cd’s kunnen branden en lezen. Voor de duidelijkheid: het is met een ‘gewone’ dvd-brander niet mogelijk om blu-rayschijven te branden. Er komen wel steeds meer apparaten op de markt die zowel dvd's kunnen branden als blu-rayschijven kunnen lezen.

Kopieerbeveiliging

Net als bij dvd’s maakt blu-ray gebruik van kopieerbeveiligingen om te voorkomen dat films en andere media voor illegale doeleinden kunnen worden gekopieerd. Deze beveiligingen maken gebruik van DRM: Digital Rights Management.

Beste blu-ray branders
Populairste blu-ray branders