Wat is het beste vulgewicht van je wasmachine?

Ben je op zoek naar een nieuwe wasmachine? Welke wasmachine bij jou past, hangt onder meer af van het vulgewicht van het apparaat. We vertellen je in dit artikel graag wat vulgewicht precies betekent en hoe je in kunt schatten hoeveel vulgewicht bij jouw huishouden past.

Op zoek naar een nieuwe wasmachine? Bekijk het aanbod

Bekijk

Wat betekent vulgewicht en waarom is het belangrijk?

Met vulgewicht drukken we uit hoeveel kilogram wasgoed er maximaal in de trommel van een wasmachine past. Vulgewicht wordt soms ook wel trommelinhoud of (beladings)capaciteit genoemd. Het is verstandig goed na te denken over het vulgewicht van je nieuwe wasmachine. Kies je een apparaat met een te hoog vulgewicht dan moet je ofwel lang wachten voordat je genoeg was verzameld hebt om een trommel te vullen óf een was draaien met een halfgevulde trommel, wat zonde is qua water- en energieverbruik. Kies je een te laag vulgewicht dan heb je meerdere wasbeurten nodig om de wasmand leeg te krijgen.

Je vulgewicht schatten: hoe vaak was je?

Hoe bepaal je welk vulgewicht je moet hebben? Kijk bijvoorbeeld naar hoe vaak je per week wast. Doe je graag meerdere keren per week kleinere wasjes, zoals je kledingstukken, handdoeken en je beddengoed? In dat geval heb je aan zeven kilogram vulgewicht genoeg. Wil je meer beddengoed (of andere grote items) kunnen wassen en spaar je je was liever wat langer op? In dat geval heb je mogelijk acht kilogram vulgewicht nodig. Met een vulgewicht van negen kilogram of meer kun je echt grote hoeveelheden was opstapelen en deze in één keer wassen.

Je vulgewicht schatten: hoe groot is je huishouden?

Ook de grootte van je huishouden biedt een indicatie van het vulgewicht dat je nodig hebt. Als vuistregel kun je aanhouden dat een vulgewicht van maximaal zeven kilo voldoende is voor een één- of tweepersoonshuishouden. Heb je een gezin met één of twee kinderen? In dat geval kun je kijken naar een wasmachine met een vulgewicht van acht kilo. Een vulgewicht van negen kilo is voldoende voor een groot huishouden met meer dan twee kinderen. Wasmachines met tien of meer kilo aan beladingscapaciteit zijn eigenlijk alleen zinvol voor verenigingen en dergelijke.

Kies voor een volle trommel

Wasmachines hebben tegenwoordig een beladingssensor, die meet hoe vol de trommel is. Het energie- en waterverbruik wordt daar vervolgens automatisch op aangepast. Zo verbruik je bij een kleine was dus niet onnodig veel water en energie. Toch bespaar je uiteindelijk meer als je een wasmachine met het juiste vulgewicht koopt én altijd met een volle trommel wast. Ook is dat voordeliger voor de levensduur van de wasmachine, aangezien die vooral gebaseerd is op het aantal wasbeurten per jaar.