Beddengoed wassen? Zo doe je dat

Je beddengoed wassen is niet het allerleukste klusje in het huishouden. Gelukkig hoeft het niet al te vaak te gebeuren, of toch vaker dan je denkt? Het is in elk geval belangrijk om je beddengoed schoon te houden om huisstofmijt te voorkomen. In dit artikel leggen we je uit hoe vaak en hoe warm je je beddengoed moet wassen.

Op zoek naar een nieuwe wasmachine? Bekijk het aanbod

Bekijk

Waarom moet je beddengoed wassen?

Je ligt per dag nogal wat uren in je bed, dus het is niet zo gek dat je af en toe je beddengoed in de was moet doen. ‘s Nachts gaat je lichaam vrolijk verder met zichzelf herstellen, en dat betekent dat er huidschilfers loskomen. Dat is helemaal niet erg, maar na een tijdje hopen ze zich wel op in je beddengoed. Bovendien kan er na verloop van tijd huisstofmijt in je beddengoed terechtkomen: sowieso geen fris idee, en al helemaal niet als je allergisch bent.

Hoe vaak moet je beddengoed wassen?

Beddengoed was je het liefst iedere week. Dat is vooral in grote gezinnen lastig, en het is gelukkig helemaal niet zo erg als het een keertje niet gebeurt. Houd wel in je achterhoofd dat hoe langer je je beddengoed op het bed laat liggen, des te langer heeft de huisstofmijt om zich erin te nestelen. Heb je een weekend geen tijd om al het beddengoed te wassen? Dan kan je het ook prima luchten door het uit het raam te hangen of uit te stallen in de tuin. Je kussen en dekbed zelf was je een paar keer per jaar.

Hoe warm moet je beddengoed wassen?

Beddengoed kun je meestal lekker warm wassen - wel zo handig, want dan weet je zeker dat je van de huisstofmijt afraakt. Dat gebeurt vanaf 60 graden, dus dat is wel de minimumtemperatuur die je moet aanhouden als je je beddengoed wast. Kijk ook eens in het label of je misschien of 90 graden mag wassen. Dat is niet zo goe voor je energierekening, maar je beddengoed wordt er heerlijk schoon van, en bovendien kom je zo van eventuele vetluis af.

Wasmachine kopen

Ben je op zoek naar een nieuwe wasmachine? Als je vaak beddengoed wast, bijvoorbeeld als je een groot gezin hebt, is een flinke trommel ook wel zo handig. Er zijn voldoende wasmachines met een vulgewicht van minstens 8 kilo op de markt, waar je heel wat beddengoed in kwijt kunt. Handig is ook een anti-kreukfunctie, die ervoor zorgt dat je beddengoed mooi uit de wasmachine komt. Op Kieskeurig.nl vergelijk je alle wasmachines snel en makkelijk met elkaar.