Bacteriën en allergenen? Zo was je ze weg

Bacteriën en allergenen zijn overal, ook in je kleding en je wasgoed. Dat is op zich niet per se ongezond, maar vooral de allergenen kunnen lastige gevolgen hebben en kunnen tot fysieke reacties leiden. Daarom wil je ze liever uit je wasgoed halen, en al helemaal uit je beddengoed. In dit artikel lees je hoe je dat doet.

Wasmachine kopen? Bekijk het aanbod

Bekijk

Ziekmakers

Bacteriën kunnen je ziek maken. Dat doen ze lang niet allemaal, maar er zitten versies bij die het minder goed met je voor hebben. Ook allergenen kunnen je flink ziek maken, en dat wil je natuurlijk voorkomen. Maar dat is niet altijd even makkelijk. Zelfs na een gewone wascyclus kan je beddengoed nog vol met deze ziekmakers zitten. Na een week of langer zitten er meer minuscule beestjes en deeltjes in je was dan je je voor kan (en waarschijnlijk wil) stellen. Niet zo fijn, dus.

Temperatuur

Heet wassen helpt. Tempertuur is een belangrijke factor als het gaat om het verwijderen van vlekken, maar ook als we kijken naar de hoeveelheid bacteriën. Op 30 graden wordt je was wel lekker schoon en fris, maar lang niet alle ziekmakers worden eruit gehaald. Daarom is het zaak om, in elk geval eens in de zoveel tijd, je beddengoed op 90 graden te wassen. Dat zorgt ervoor dat de meeste ziekmakers worden gedood, en je kunt met een gerust hart je bed weer opmaken.

Stoom

Tegenwoordig hebben wasmachinefabrikanten echter een nieuwe manier gevonden: stoom. Stoom is natuurlijk niets meer dan verdampt water, en dat betekent dat het warm is. Stoom doodt tot wel 99,9 procent van alle bacteriën en zorgt ervoor dat allergenen uit je wasgoed worden gehaald, zonder dat je daar een dure en hardhandige 90-gradenwas voor hoeft te draaien. Zo houd je je kleding netjes, bespaar je op de energiekosten én wordt je was helemaal schoon.

Wasmachine kopen

De grote fabrikanten hebben allemaal een stoomfunctie in hun nieuwere modellen - denk aan Bosch, Miele, Samsung, Beko en Hisense - je moet alleen even goed kijken hoe het betreffende merk de functie noemt. Ben je nog niet helemaal toe aan een beslissing? Bedenk dan eerst hoe groot de trommel moet zijn, of je een slimme wasmachine wil, en natuurlijk wat je eraan wil uitgeven. Alle wasmachines, drogers en combi’s vind je natuurlijk op Kieskeurig.nl.