Wasdroger onderhouden: handige tips

Net als je wasmachine, is ook je wasdroger een apparaat dat af en toe een onderhoudsbeurt nodig heeft. Door het water is er sprake van kalkvorming, en bovendien worden pluisjes uit je kleding opgevangen, die een eigen leven kunnen gaan leiden. Met deze tip blijft je wasdroger goed en zuinig werken en wordt je kleding weer mooi droog.

Wasdroger kopen? Bekijk het aanbod

Bekijk

Pluizenfilter

Het pluizenfilter in je wasdroger zit er niet voor niets. Door te drogen laten er continu kleine stof- en pluisdeeltjes los van je kleding. Die worden opgevangen in het pluizenfilter, maar die filters raken snel vol. Het is zaak de pluizenfilters na iedere droogbeurt los te halen en schoon te maken. Je kunt ze gewoon afspoelen onder de kraan. Laat ze rustig drogen en plaats ze weer terug, zodat je iedere keer dat je ‘m wil gebruiken een fijne, schone wasdroger hebt.

Condensbak

In de condensbak van je wasdroger, als je tenminste een condensdroger of warmtepompdroger hebt, wordt de condens die ontstaat wanneer je was wordt gedroogd opgevangen. Dat gebeurt in een grote bak in de droger, die de condensbak wordt genoemd. Die bak raakt vrij snel vol, want er zit een hoop vocht in je wasgoed na het wassen. Check en leeg dus vaak de condensbak - je kunt het net zo goed elke keer even doen, als je toch al de pluizenfilters aan het schoonmaken bent.

Condensor

De condensor, niet te verwarren met de condensbak, is de warmtewisselaar, die de temperatuur in de droger regelt. Ook de consendor wordt na verloop van tijd vuil en stoffig. Bij de meeste condensdrogers kun je de condensor makkelijk uit het apparaat halen en schoonmaken. Kan dat bij de jouwe niet, of heb je een warmtepompdroger? Dan kun je de condensor schoonmaken met een stofzuiger, of met een droge doek, zodat hij daarna weer als nieuw is.

Luchtafvoerslang

Iets waar je misschien niet meteen aan denkt, is het schoonmaken van de luchtafvoerslang. Na verloop van tijd kan zich vuil en stof in de slang ophopen. Dat leidt ertoe dat de droger niet perfect meer werkt, waardoor je wasgoed niet goed droogt of het energieverbruik omhoog schiet. De luchtafvoerslang kun je heel simpel loskoppelen, waarna je met de stofzuiger makkelijk de binnenkant kunt schoonmaken. Zo blijft je droger goed en efficiënt werken.