Geschikte apps voor kinderen

Er zijn duizenden apps om uit te kiezen. Waaronder een hoop apps voor kinderen, zelfs voor de allerjongsten. Hoe herken je geschikte apps voor kinderen en waar moet je verder op letten? We vertellen het je graag!

Een (kinder)tablet kopen? Bekijk het aanbod

Bekijk

Waar moet je op letten bij apps voor kinderen?

Er zijn een aantal aandachtspunten waarmee je een eerste idee krijgt van de geschiktheid van de app. Kijk om te beginnen naar de zogenoemde PEGI-score, oftewel de leeftijdsclassificatie. Ook vertelt de PEGI-score middels icoontjes meer over eventuele ongeschikte inhoud, zoals geweld. Bekijk daarnaast ook het privacybeleid van de app. Welke data wordt verzameld?

Verschil tussen betaalde en gratis apps

In de app-winkels van Apple en Google vind je betaalde apps en gratis apps. Sommige apps zijn daadwerkelijk helemaal gratis te spelen, maar meestal zit er een (verborgen) verdienmodel achter – app-makers moeten immers ook eten. Zo vind je in gratis apps vaak reclame en/of een winkel waarin je levels of personages kunt kopen. We noemen dat ook wel in-app-aankopen.

Hoe zorg ik dat mijn kind geen ongeschikte beelden krijgt te zien?

Het is altijd aan te raden om apps eerst zelf te downloaden. Daarnaast kun je ervoor kiezen om ouderlijk toezicht in te schakelen. Daarmee voorkom je bijvoorbeeld ook dat je kinderen allerlei in-app-aankopen doen. Je kunt ten slotte afspreken om apps eerst samen te openen. Op die manier kun je in ieder geval tekst en uitleg geven als een app toch niet geschikt blijkt.

Is een Android tablet of een Apple iPad een betere keuze voor mijn kind?

Het is op (vrijwel) alle tablets mogelijk om beperkingen in te stellen, zowel op Android-tablets als op Apple iPads. Eventueel kun je ook nog extra apps downloaden, waarmee je onder meer de schermtijd kunt beperken. Voor jongere kinderen kun je kijken naar een echte kindertablet. Deze tablets zijn eenvoudiger in gebruik en uitgerust met speciale software of een aangepaste versie van Android. Ook kunnen kindertablets vaak iets beter tegen een stootje.