De belangrijkste instellingen op je digitale camera

Heb je een mooie digitale camera gekocht, bijvoorbeeld een spiegelreflex of een systeemcamera? Dan is het ook wel handig om te weten wat al die instellingen betekenen. In dit artikel nemen we je mee in de meestgebruikte instellingen en laten we zien hoe je in een handomdraai de mooiste foto’s maakt.

Systeemcamera kopen? Bekijk het aanbod

Bekijk

Sluitertijd

Sluitertijd is de tijd die de sluiter openstaat als je een foto neemt. De sluiter kan een fractie van een seconde openstaan, maar ook meerdere seconden. Hoe langer de sluiter open staat, des te meer licht er op de sensor valt. Bovendien zorgt een langge sluitertijd voor een vervaging als het onderwerp van je foto beweegt. Bij veel licht werk je met een korte sluitertijd. Gebruik je een lange sluitertijd? Dan is een statief geen overbodige luxe om beweging te voorkomen.

Diafragma

Het diafragma of f-getal geeft de grootte aan van de lensopening. Op die manier kun je aangeven hoeveel licht er op de sensor valt, en dus hoe erg je foto uiteindelijk wordt belicht. Hoe lager het f-getal, des te groter het diafragma, en dus des je lichtgevoeliger. Het f-getal wordt geschreven als f/2.8, bijvoorbeeld. Met het f-getal kun je trouwens ook de scherptediepte regelen: hoe groter het diafragma (en dus hoe kleiner het f-getal), des te onscherper wordt de achtergrond.

ISO-waarde

De ISO-waarde heeft veel te maken met bovenstaande instellingen. De ISO-waarde bepaalt de gevoeligheid van de sensor in je camera: hoe hoger die waarde, des te gevoeliger de sensor wordt. Dat klinkt ideaal, vooral in donkere omstandigheden, en het is dan ook handig om de ISO-waarde wta omhoog te gooien. Het nadeel daarvan is dat er bij hogere ISO-waardes ruis ontstaat. In sommige omstandigheden ontkom je echter niet aan fotograferen met een hoge ISO-waarde.

Camera kopen?

Als je een nieuwe digitale camera wil kopen, moet je eerst bepalen welk soort je wil hebben. Het verschil tussen een digitale spiegelreflexcamera of DSLR en een systeemcamera is tegenwoordig niet zo groot meer, en beide zijn prima opties. Liever wat goedkoper beginnen? Dan is een compactcamera een goede optie om in te stappen. Op Kieskeurig.nl vergelijk je met de filters aan de linkerkant van de pagina alle camera’s met elkaar en kies je het ideale model voor jou.