Bokeh in je foto’s? Zo doe je dat

Bokeh is in de fotografie het effect dat optreed als de achtergrond van een foto bewust zo onscherp wordt gemaakt dat er niet meer dan een waas met bolletjes overblijft. Dat effect gebruiken fotografen maar al te vaak: het geeft een rustig beeld, en het hoofdonderwerp komt beter uit de verf. Zo kun je zelf foto’s met bokeh maken.

Toe aan een nieuwe camera? bekijk het aanbod

Bekijk

Scherptediepte

Bokeh valt of staat bij de scherptediepte die je in je foto’s legt. Hoe minder scherptediepte, des te groter de verschillen tussen voor- en achtergrond worden. Weinig scherptediepte krijg je door een groot diafragma in te stellen, dus door het f-getal omlaag te halen. Ook de afstand tussen voor- en achtergrond speelt een rol, net zoals de mate waarin je bent ingezoomd. Als alles perfect is, krijg je vanzelf een prachtige foto met een strak hoofdonderwerp een een vage achtergrond.

Kom dichtbij

Ook de afstand tot het onderwerp van je foto is erg belangrijk. Hoe verder je van het onderwerp af staat, des te kleiner is het relatieve verschil tussen je voor- en achtergrond ten opzichte van waar je zelf bent. ga dus zo dicht mogelijk bij je onderwerp staan. Inzoomen helpt natuurlijk ook op dezelfde manier. Als je heel dicht bij je onderwerp komt, kun je het beste een macrolens gebruiken: die zijn speciaal gemaakt om objecten van dichtbij te fotograferen.

Licht

Licht is de beste vriend van een fotograaf, en dat is bij het creëren van bokeh niet anders. Licht in de achtergrond verandert bijna altijd in bokeh als je met een kleine scherptediepte werkt. We kennen allemaal de foto’s van de lampjes in de kerstboom, die een soort waas vormen, maar het werkt met elke lichtbron, of zelfs met de reflectie in bijvoorbeeld water. Gebruik daarom ook altijd een lichtsterke lens: meestal worden 45 of 50 mm lenzen gebruikt voor de perfecte bokeh.

Camera kopen

Ben je op zoek naar een nieuwe camera? Belangrijk is om eerst te bedenken of je een spiegelreflexcamera of een modernere systeemcamera zoekt. Analoge fotografie is tegenwoordig ook weer erg in zwang, of misschien zoek je juist een simpele digitale camera? Welke camera het best geschikt is voor jou hangt heel erg af van welk soort foto’s je wil gaan maken en waar je je camera mee naar toe neemt. Check dus altijd Kieskeurig.nl en vergelijk de verschillende camera’s met elkaar.