Strijkijzer of stoomgenerator: de verschillen

Als je gaat strijken, heb je grofweg twee keuzes: een gewoon strijkijzer of een stoomgenerator. Hoewel ze uiteindelijk min of meer hetzelfde resultaat hebben, zijn er toch wel flinke verschillen tussen de twee. In dit artikel gaan we in op die verschillen, zodat je precies weet welke optie voor jou de beste is.

Stoomgenerator kopen? Bekijk het aanbod

Bekijk

Werking

Het grootste verschil zit hem in de werking. Een gewoon strijkijzer gebruikt hitte om je was glad te krijgen. Hitte zorgt ervoor dat het materiaal van je kleding soepeler wordt, en door de gladde onderkant van het strijkijzer haal je elke vouw er makkelijk uit. Een stoomgenerator daarentegen gebruikt verdampt water: ook warm, maar ook nog vochtig, zodat je een nog beter strijkresultaat krijgt. Er zijn trouwens ook hybride versies op de markt die eigenlijk een combinatie van de twee zijn.

Gebruiksgemak

Ook wat het gebruiksgemak betreft, zijn er lichte verschillen. Een gewoon strijkijzer is kleiner, en dus lichter en handzamer. Hij is daardoor ook makkelijker op te bergen. Bovendien is een strijkijzer vrijwel meteen klaar voor gebruik, terwijl een stoomgenerator er meestal een of twee minuten, maar soms langer over doet om op te warmen. Eenmaal warm, en de stoomgenerator neemt de troon over, omdat de stoom ervoor zorgt dat het strijken zelf een stuk sneller gaat.

Prijs

Hoewel er natuurlijk flinke prijsverschillen bestaan tussen de apparaten onderling, is er wel een trend zichtbaar. Gewone strijkijzers zijn doorgaans namelijk een stuk goedkoper dan hun stoomgedreven evenknieën. Al voor een paar tientjes heb je een gloednieuw strijkijzer, al zijn er uitschieters richting de 100 euro. Bij die prijs beginnen stoomgeneratoren pas, en twee- of driehonderd euro is geen uitzondering. Of dat het verschil waard is, is natuurlijk aan jou.

Stoomgenerator kopen

Ga je een stoomgenerator kopen? Dan moet je op een paar extra dingen letten. De stoomuitvoer bijvoorbeeld. Die ligt meestal rond de 100 tot 150 gram per minuut, maar er zijn uitschieters. Ook de opwarmtijd is belangrijk: langer dan twee minuten moeten wachten tot je kunt strijken is niet ideaal. Check ook goed de inhoud van het waterreservoir en het vermogen. Klaar om een stoomgenerator te kopen? Op Kieskeurig.nl vind je altijd de laagste prijs.