Stofzuiger onderhouden: zo blijft hij goed zuigen

Een stofzuiger is ervoor gemaakt om je huis netjes te houden, maar zelf kan het apparaat ook wel eens een onderhoudsbeurt gebruiken. Zo zorg je ervoor dat de zuigkracht in orde blijft en dat je geen dingen beschadigd. In dit artikel lees je wat je kunt doen om je stofzuiger te onderhouden.

Toe aan een nieuwe stofzuiger? Bekijk het aanbod

Bekijk

Stofzak/stofbak

Het belangrijkste om te doen is om regelmatig de stofbak of stofbak te legen of te vervangen. Hoe voller de bak of zak, des te minder stof wordt er opgezogen. Ook wordt de motor extra belast, wat tot een verminderde zuigkracht kan leiden. Zorg er dus voor dat je regelmatig de stofbak leegt of de stofzak vervangt door een nieuwe. Moderne stofzuigers geven aan wanneer het tijd is om de bak te legen of de zak te verwisselen, maar je kunt natuurlijk ook zelf even kijken.

Mondstukken en wieltjes

De mondstukken van de stofzuiger, of het nu een traditionele of een steelstofzuiger is, nemen na verloop van tijd zelf wat vuil op. Het kan zijn dat er vuil in het mondstuk vastzit, wat de zuigkracht vermindert. Maak de mondstukken dus af en toe schoon, en vergeet de onderkant niet, want die kan krassen op de vloer veroorzaken. Datzelfde geldt voor de wieltjes, als zich daar wat vuil heeft opgehoopt. Zorg ervoor dat de wieltjes blijven rollen, in plaats van schuiven.

Filters

Stofzuigers hebben filters om de grootste stofdeeltjes tegen te houden en te voorkomen dat ze schade aanrichten. Maar juist doordat ze veel stof opvangen, is het zaak ze tijdig te vervangen. Hoor je een piepend geluid tijdens het zuigen, of is de zuigkracht van de motor afgenomen terwijl er geen vuil in het mondstuk zit en de zak niet vol zit? Dan is het tijd om de filters te vervangen. In de handleiding van je apparaat staat precies hoe je dat kunt doen.

Stofzuiger kopen

Ga je een nieuwe stofzuiger kopen? Allereerst is het zaak te beslissen of je een traditionele stofzuiger of een steelstofzuiger zoekt. Die laatste zijn vaak zakloos, en werken met een opvangbak die je makkelijk kunt legen. Traditionele sledestofzuigers zijn vaak wat goedkoper, maar steelstofzuigers werken vaak zonder snoer, gewoon op een accu. Natuurlijk zijn er ook robotstofzuigers, maar zonder échte stofzuiger kan je eigenlijk niet. Op Kieskeurig.nl vergelijk je snell en gemakkelijk alle stofzuigers met elkaar.