SSD kopen? Hier moet je op letten

Waar vroeger pc’s en laptops nog voornamelijk draaiden op harde schijven, wordt tegenwoordig vooral de voorkeur gegeven aan SSD’s. Een SSD is veel sneller dan een traditionele harde schijf, en voor de prijs hoef je het tegenwoordig ook niet meer te laten. Hier moet je op letten als je een SSD gaat kopen.

SSD kopen? Bekijk het aanbod

Bekijk

Wat is een SSD?

SSD staat voor Solid State Drive, oftewel: een schijf zonder bewegende delen. Een traditionele harde schijf of HDD werkt met een draaiende schijf, die is bedekt met een magnetiseerbare laag. Op die laag wordt de data geschreven. Een SSD heeft geen bewegende delen, en is daarom veel minder foutgevoelig. Bovendien is een SSD vele malen sneller omdat de opgeslagen gegevens altijd meteen kunnen worden gevonden, onafhankelijk van waar op de schijf de data staat.

Intern of extern?

Er zijn twee soorten SSD’s: interne en externe. Interne SSD’s worden in de pc of laptop gebouwd. Ze zien er eenbeetje uit als geheugenmodules voor je werkgeheugen, en je klikt ze direct op je moederbord. Het voordeel van interne SSD’s is dat ze in je apparaat gebouwd zijn en dus geen ruimte innemen. Externe SSD’s zijn kleine kastjes, vaak van de grootte van een bankpas. Die sluit je via usb-c aan op je computer of laptop en je kunt genieten van snelle prestaties.

Lees- en schrijfsnelheden

Belangrijk bij het kopen van een SSD zijn de snelheden voor lezen en schrijven. Bij een gemiddelde SSD liggen die snelheden tegenwoordig rond de 1.000 MB per seconde; oudere of goedkopere modellen bieden vaak de helft daarvan, terwijl een interne SSD soms tot wel 7.000 MB/s aankan. Ter vergelijking: een standaard HDD heeft schrijfsnelheden van zo’n 20 MB/s. Een SSD is dus tot wel factor 100 sneller!

Opslagruimte en prijs

SSD’s stonden in hun begintijd bekend om hun relatief hoge prijs per gigabyte opslagruimte, maar dat valt tegenwoordig reuze mee. Op dit moment hebben de meeste SSD’s 1 TB opslagruimte, oftewel 1.024 GB. Er zijn ook SSD’s met de helft daarvan, of met het dubbele. Voor een simpele SSD van 1 TB betaal je tegenwoordig zo’n honderd euro. Wil je meer functies, zoals superhoge snelheden en of meer opslagruimte? Dan betaal je natuurlijk extra.