Externe opslag: deze mogelijkheden zijn er

De tijd dat we onze gegevens op floppy’s en cd’s opsloegen, ligt al een tijdje achter ons. Sterker, tegenwoordig werken we voornamelijk in de cloud. Toch is het soms handig om een offline kopie van je belangrijke bestanden te hebben. Je hebt een aantal mogelijkheden, en in dit artikel lopen we door je opties heen.

Op zoek naar meer opslagruimte? Bekijk het aanbod

Bekijk

USB-stick

De USB-stick bestaat al vele jaren, en de populariteit ervan neemt maar mondjesmaat af. USB-sticks zijn ideaal om even snel wat bestanden of foto’s op te slaan en over te zetten naar een andere computer of laptop. Waar ze vroeger nog wel aan de prijs waren, is dat tegenwoordig totaal niet meer het geval: doorgaans betaal je nog maar amper twee tientjes voor een stickje met 64 GB opslagruimte. Je gaat er geen hele videotheek op kwijt kunnen, maar voor even snel is een USB-stick ideaal.

SSD

Tegenwoordig zit er in vrijwel alle nieuwe laptops een SSD ingebouwd, maar je hóeft hem natuurlijk niet in te bouwen. Er bestaan ook externe SSD’s. Eigenlijk zijn dat een soort vergrote USB-sticks. Je kunt vaak met gemak 512 GB op een externe SSD kwijt, maar er zijn ook modellen die meer dan een terabyte aan gegevens kunnen opslaan. SSD’s zijn klein, licht, en stevig gebouwd, dus ze zijn makkelijk mee te nemen. Superhandig als je een back-up van je originele SSD wil maken.

SD/MicroSD

SD-kaarten en MicroSD-kaarten zijn erg populair in mobiele apparaten. Sommige smartphones hebben een MicroSD-kaartslot, hoewel dat tegenwoordig lang niet altijd meer het geval is. SD-kaarten worden vooral veel gebruikt in digitale fotocamera’s. Er zijn kaarten met verschillende hoeveelheden opslagruimte, maar gelukkig zijn de prijzen een stuk lager dan een paar jaar geleden: je betaalt nog maar een paar tientjes voor SD-kaarten tot wel 512 GB.

NAS

De NAS is de ultieme powerhouse als het om opslag gaat. NAS staat voor Network Attached Storage, dus het is niet helemaal offline, maar de gegevens worden meestal wel gewoon op fysieke schijven opgeslagen. NAS’en hebben vaak meerdere harde schijven of SSD’s ingebouwd, zodat je tot wel 12GB of meer aan opslagruimte hebt. Zo kun je met één enkele NAS de computers en telefoons van je hele gezin back-uppen - wel zo handig, voor het geval er iets gebeurt.