Wat is HDMI ARC en hoe werkt het?

Een HDMI-kabel kennen we allemaal, maar bij het kopen van een soundbar kom je ook de term HDMI ARC veel tegen. Op het eerste gezicht lijkt er niet zoveel verschil, en dat klopt ook wel: zowel de kabel als de aansluiting ziet er hetzelfde uit. Maar HDMI ARC heeft een twist. Wat is HDMI ARC, hoe werkt het en waarom wil je het hebben?

Soundbar kopen? Bekijk het aanbod

Bekijk

HDMI

Eerst terug naar de basis. HDMI staat voor High-Definition Multimedia Interface. Het is een manier om op hoge kwaliteit beeld en geluid tussen verschillende apparaten te sturen. Grote kans dat je monitor door middel van een HDMI-kabel aan je computer vastzit, en ook soundbars gebruiken voornamelijk HDMI. Ook dvd-spelers, settop-boxen en audio-versterkers hebben HDMI-aansluitingen. Zo kunnen beeld en geluid met wel 48 GB/s worden doorgestuurd.

HDMI ARC

De toevoeging ARC staat voor Audio Return Channel. Simpel gezegd komt het erop neer dat je door één en dezelfde kabel een audiosignaal terug kunt sturen. Zo kan je bijvoorbeeld een soundbar tussen je settop-box en je televisie in hangen. Het beeld wordt van de box naar de tv verstuurd, maar het geluid wordt op hetzelfde moment teruggestuurd naar je soundbar. Zo kun je genieten van geluid in hoge kwaliteit zonder dat je daarvoor weer een extra kabel nodig hebt.

Kan ik HDMI ARC gebruiken?

Of je HDMI ARC kunt gebruiken, hangt van een aantal dingen af. Zo moeten zowel je televisie als je soundbar de techniek ondersteunen. Televisies hebben meestal meerdere HDMI-poorten, waarvan en een of meerdere HDMI ARC worden genoemd. Dat zie je vanzelf achterop je televisie. Ook je soundbar moet de techniek ondersteunen, al is dat tegenwoordig bijna altijd wel het geval. Een speciale kabel heb je in elk geval niet nodig: een gewone HDMI-kabel volstaat prima.

Soundbar kopen

Ga je een nieuwe soundbar kopen? Los van HDMI ARC zijn er nog meer dingen waar je op moet letten. Zo is het goed om te weten of er een externe subwoofer bijgeleverd wordt, zodat je dat echte bioscoopgevoel van de lage bastonen kunt reproduceren. Ook is het belangrijk om te checken of Dolby Atmos wordt ondersteund, zodat de soundbar in je bestaande surround-setup past. De prijs is natuurlijk ook belangrijk: goede soundbars kosten makkelijk vijfhonderd euro of meer.