Alles wat je moet weten over het scherm van je smartphone

Als we een nieuwe smartphone kopen, denken we vooral aan de kwaliteit van de camera, de accuduur en natuurlijk de prijs. Maar het scherm is ook belangrijk: daar zit je immers de hele dag naar te kijken. Er zijn een paar dingen waar je op moet letten als het gaat om het scherm van je nieuwe smartphone.

Nieuwe smartphone kopen? Bekijk het aanbod

Bekijk

Schermgrootte

Allereerst de schermgrootte, het belangrijkste van allemaal. Omdat smartphones tegenwoordig nauwelijks meer randen hebben, is de grootte van het scherm ook de grootte van je telefoon zelf. Een groot scherm, van 6 inch of meer, is fijn als je veel video kijkt, maar zo’n telefoon past minder makkelijk in je broekzak. Anderzijds is een telefoon met een klein scherm makkelijker mee te nemen, maar dan boet je wel in op de details die je kunt zien. Kwestie van een goede keuze maken, dus!

Resolutie

De schermgrootte spreekt voor zich, resolutie is een iets technischer verhaal. Simpel gezegd geeft de resolutie het aantal pixels of beeldpunten weer dat het scherm kan weergeven. Tot voor kort hadden de meeste smartphones een HD-scherm (1280x720 pixels), maar tegenwoordig zijn er steeds meer telefoons met een FullHD-resolutie (1920x1080) op de markt. Apple gebruikt met QuadHD nog een treetje hoger. UltraHD, ook wel bekend als 4K, heeft door de kleine schermen op smartphones geen meerwaarde.

Verversingssnelheid

Nog iets technischer dan. De verversingssnelheid of refresh rate is de mate waarin de pixels op het scherm kunnen veranderen, en je dus een ander beeld kunt zien. De meeste smartphones hebben een refresh rate van 60 Hz, wat betekent dat er zestig keer per seconde kan worden gewisseld van beeld. Ruim voldoende, zou je denken, maar tegenwoordig zijn er steeds meer smartphones met een refresh rate van 90 of zelfs 120 Hz. vooral voor gamers zijn hoge verversingssnelheden van belang.

Opvouwbaar

Een van de nieuwste technieken in smartphones is het gebruik van opvourbare schermen. Er bestonden al een tijdje telefoons die konden dichtklappen, maar nu heeft ook techgigant Samsung zich in de strijd gemengd, met de Fold en Flip. Die smartphones kun je jarenlang open en dichtklappen, zonder dat het scherm kapot gaat - alhoewel je na verloop van tijd wel met een vouwrandje blijft zitten. Opvouwbare smartphone zijn nog niet mainstream, maar de verwaching is dat dat de komende tijd wel gaat gebeuren.