Projector kopen: hier moet je op letten

Wil je een nieuwe projector kopen, of ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Een projector of beamer is een zeer fijne manier om films en series te kijken, en kwaliteit doet bijna niet meer onder voor televisies. Maar welke resolutie, welke beeldtechniek en hoeveel lumen heb je nodig? In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten bij het kopen van een projector of beamer.

Projector of beamer kopen? Bekijk het aanbod

Bekijk

Resolutie

Het eerste waar je op moet letten bij het kopen van een projector is de resolutie. Net als bij een televisie geldt: hoe hoger de resolutie, hoe beter de kwaliteit van het beeld. Ook projectoren kunnen inmiddels een 4K-resolutie hebben, al zijn die wel zeer aan de prijs. Een 1080p-resolutie is voor veel situaties ruim voldoende. Wil je minder betalen? Dan kun je ook kiezen voor 720p. Let er dan wel op dat hoe verder je van de beamer af zit, des te korreliger het beeld wordt.

Lcd versus dlp versus led

De meeste projectoren die je nu kunt kopen hebben ofwel een lcd-scherm, ofwel een dlp-scherm. Lcd ken je van de gelijknamige techniek in televisies en computerschermen. De verschillen zijn klein, en vaak merk je ze niet eens. Er bestaan ook led-projectoren, waarvan de lamp zo’n vier tot soms wel tien keer zo lang meegaat als in lcd- of dlp-beamers. Tot slot is er nog 3lcd, een techniek die drie dlp-chips gebruikt, waardoor de kleuren helderder worden. Laserprojectors bestaan ook, maar nog niet echt voor de consumentenmarkt.

Lumen

Lumen is de meeteenheid waarmee de hoeveelheid licht die uit een object komt wordt aangeduid. Je vindt het terug in de specificaties van (led)-lampen, maar dus ook bij projectoren. Hoe meer lumen, hoe hoger de lichtsterkte, en dus des te helderder het beeld. Beamers beginnen bij zo’n 1500 lumen, wat prima werkt in een donkere kamer. Wil je meer licht in de ruimte? Dan moet je richting de 3000 lumen of meer gaan denken. Er zijn beamers met 5000 lumen of meer.

Aansluitingen

Ook de aansluitingen zijn erg belangrijk. Moderne projectoren hebben in elk geval een hdmi-aansluiting, waarmee je het apparaat op je computer of mediaspeler kunt aansluiten. Meestal hebben beamers ook een ietwat verouderde VGA- of DVI-poort. Vaak zitten er op de achterkant van het apparaat ook nog uitgangen voor bijvoorbeeld audio, en een of meerdere usb-poorten. Er bestaan draadloze beamers, maar voor de kwaliteit kun je beter je mediaspeler via hdmi aan je projector koppelen.