Buiten navigeren: wat is een handheld-gps?

Natuurlijk kent tegenwoordig vrijwel iedereen de term GPS. Maar het is meer dan ‘slechts’ een navigatiesysteem voor in de auto. Zo zijn er ook handheld-GPS-ontvangers, voor bijvoorbeeld outdoor-gebruik.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor navigatie? Bekijk het aanbod

Bekijk

GPS is meer dan GPS

GPS is een – ietwat misbruikte – term voor navigatiesystemen in z’n algemeenheid. Feitelijk is GPS (wat staat voor Global Positioning System) een constellatie van satellieten, die met de juiste ontvanger en software gewapend navigatie mogelijk maken. En inmiddels zijn er meer satellietsystemen die navigatie mogelijk maken. De bekendste zijn het Europese Galileo, het Russische Glonass en ’t Chinese Beidou. Veel smartphones en andere navigatiesystemen kunnen overweg met meerdere of simpelweg alle bestaande navigatie-satellietsystemen die in het oneindig zwerk hangen. Dat levert veelal een nauwkeuriger signaal op, met name in ‘moeilijker’ terrein als dichtbebouwde steden of bossen bomvol hoge bomen. En dat laatste brengt ons op de handheld-gps.

Werkt meestal op standaard batterijen

Een handheld-gps bestaat in z’n eenvoudigste vorm uit een klein apparaat ter grootte van een smartphone en voorzien van een simpel zwart-wit LCD-scherm. Meestal zijn deze apparaten beduidend dikker dan een smartphone. Logisch, want het overgrote deel werkt op een setje penlight-batterijen. Die als energiebron gebruiken heeft voor- en nadelen. Voordeel is natuurlijk dat je reserve-batterijen makkelijk in wat grotere hoeveelheden mee kunt nemen en zo onderweg in onherbergzaam gebied nooit voor vervelende verassingen komt te staan. Nadeel is dat de capaciteit van deze energiebronnen relatief beperkt is. Het betekent dat een fabrikant concessies moet doen.

Heel erg energiezuinig

Een GPS-handheld is geoptimaliseerd voor een zo laag mogelijk energieverbruik. Verwacht daarom geen beeldscherm met ultrahoge resolutie, of felle achtergrondverlichting. Sterker nog: de meeste goede handheld GPS-ontvangers hebben een transreflectief LCD-scherm ingebouwd, wat betekent dat de achtergrondverlichting alleen in het donker aan hoeft. Bij de simpelste ontvangers kun je ‘alleen’ waypoints (locaties) opslaan en daar middels een kompaspijl weer naartoe navigeren. Handig om je geparkeerde auto aan de rand van het wildwoeste Amelisweerd weer eens terug te kunnen vinden bijvoorbeeld.

Uitgebreide GPS-handheld met kaarten

Wil je meer, dan zijn er ook handheld GPS-ontvangers die gedetailleerde (al dan niet topografische) kaarten kunnen opslaan en tonen. Ondanks de kleine schermen en relatief lage resoluties leert de ervaring dat er uiteindelijk prima mee te navigeren valt. Een bekende fabrikant van handheld GPS-ontvangers is bijvoorbeeld Garmin. Daarop kun je desgewenst via speciaal daarvoor bedoelde websites ook Open Source Maps (OSM) installeren. Die kaarten zijn kosteloos, maar extreem gedetailleerd omdat ze door een actieve community worden bijgehouden. Grote kans dat je er zelfs de prullenbak die voor je huis staat op terug vindt! Kortom: zo’n uitgebreide kaart-capabele handheld-GPS is ideaal voor eenieder die ervan houdt in onbekende gebieden op stap te gaan. En dat mag ook best een stedentrip zijn, wat ons betreft. Dankzij de energiezuinigheid kom je de dag moeiteloos door op een setje (goede) AA-batterijtjes.