Monitor kopen? Hier moet je op letten

Een nieuwe monitor kopen is niet eenvoudig. Er zijn veel verschillende soorten, en elk heeft zo zijn eigen doelgroep. Er zijn speciale monitors voor gamers, voor thuiswerkers, of voor mensen die gewoon een extra scherm willen hebben. In dit artikel leggen we uit welke monitors het beste passen bij jou specifieke wensen.

Nieuwe monitor kopen? Bekijk het aanbod

Bekijk

Monitoren voor thuiswerkers

We werken tegenwoordig een stuk meer thuis dan voor corona, dus ook de markt voor monitoren is goed aangetrokken. Voor thuiswerkers geldt dat een monitor vooral handig moet zijn, en dat betekent: een goede grootte en veel aansluitingen. Monitoren van 23 of 24 inch zijn ideaal voor een gewoon bureau, maar je kunt ook een of twee stapjes groter gaan. Denk qua aansluitingen natuurlijk aan hdmi, maar door nieuwe regelgeving gaan monitoren binnen afzienbare tijd allemaal ook usb-c ondersteunen.

Monitoren voor gamers

Voor gaming gelden andere regels. Er zijn twee zaken belangrijk: de resolutie en de verversingssnelheid. Eigenlijk ontkom je als gamer niet meer aan een 4K Ultra HD-scherm. Dan heb je automatisch ook een groter scherm nodig, meestal vanaf 27 inch, maar groter is dan letterlijk beter. Ook de verversingssnelheid of refresh rate, het aantal keer per seconde waarmee de pixels van kleur kunnen veranderen, is zeer belangrijk. 60 Hz is prima voor gewone gebruikers, maar gamers kiezen liever voor 144 Hz.

Andere monitoren

Ben je geen gamer en heb je de monitor niet nodig voor je werk, maar wil je gewoon een (extra) scherm aan je pc of laptop hangen? Dan kun je beter op andere zaken letten. Of de monitor met een verstelbare beugel wordt geleverd, bijvoorbeeld. En natuurlijk de prijs! Weinig producten lopen zoveel in prijs uiteen als monitoren: ze zijn er vanaf zo’n honderd euro voor kleine, simpele modellen, tot vele duizenden euro’s voor 4K of wel 8K-modellen met een gebogen scherm.

Monitor kopen

Ga je een monitor kopen? Bedenk dan eerst waar je hem voor gaat gebruiken. Als je veel gamet, is het zaak goed op de beeldkwaliteit en refresh rate te letten. Thuiswerkers willen voor gemak, veel aansluitingen en een prettige beeldtechniek war je met gemak acht uur per dag naar kunt kijken. Meer gewone gebruikers letten voornamelijk op gebruiksgemak en natuurlijk de prijs. Check Kieskeurig.nl voor een lijst met alle monitoren en gebruik de filteropties om het ideale beeldscherm te vinden.