Mobiele airco kopen? Hier moet je op letten

Het is warm, en de zomer is nog maar net begonnen. Als je het nu al niet zo erg meer trekt, is het hoog tijd om eens te kijken wat je aan die hoge binnentemperaturen kunt doen - en dan bedoelen we niet alleen een raam open zetten. Een mobiele airco kan met dit weer een uitkomst zijn. Maar waar moet je op letten, en welke moet je kopen? Wij zoeken het uit.

Mobiele airco kopen? Bekijk het aanbod

Bekijk

Soorten en merken airco’s

Er zijn verschillende soorten mobiele airco’s, maar de bekendste bestaan uit een kast van zo’n zestig centimeter hoog. Binnenin zit een koelsysteem en een ventilator om de koude lucht weer je kamer in te blazen. Mobiele airco’s werken op stroom uit het stopcontact, dus je kunt hem in principe overal en in iedere kamer neerzetten. Er zijn tegenwoordig veel bekende merken die mobiele airco’s maken: denk aan Inventum, Whirlpool, De’Longhi en AEG.

Capaciteit

Een van de eerste dingen om rekening mee te houden bij het kopen van een mobiele airco, is de capaciteit. De capaciteit wordt gemeten in kubieke meters, en is een belangrijke graadmeter. Veel mobiele airco’s hebben een capaciteit tot 80 kubieke meter, wat overeenkomt met een ruimte van ongeveer vijf bij vijf meter. Voor grotere kamers zijn er krachtigere airco’s, al zijn er niet veel die over de 120 kuub heen gaan - dan zit je al aan een flinke ruimte van 6x7 meter.

Koelvermogen

Daarnaast is natuurlijk het koelvermogen van belang. Het koelvermogen bij airco’s wordt gemeten in BTU. Dat staat voor British Thermal Unit, een eenheid die vooral nog in de Verenigde Staten gebruikt wordt - 3412,142 BTU is precies 1 kilowatt. De meeste mobiele airco’s leveren tussen de 7000 en 13000 BTU, maar er zijn ook handzamere modellen die onder de 7000 BTU blijven. Echte krachtpatsers van meer dan 13000 BTU zijn er ook, maar in de praktijk kom je die weinig tegen.

Mobiele airco kopen

Ga je een mobiele airco kopen? Los van bovenstaande zaken kun je op nog een aantal dingen letten. Zo kunnen sommige airco’s niet alleen koelen, maar ook verwarmen of de lucht verversen. Vaak worden airco’s geleverd met een afstandsbediening, zodat je hem vanaf de bank aan kunt zetten. Duurdere modellen hebben vaak slimme functies ingebouwd. Let ook goed op de grootte van het apparaat. Tijd om te vinden wat je zoekt? Op Kieskeurig.nl vind je alle mobiele airco’s handig op een rij.