Pimp je koffie met een melkopschuimer

Ben je iemand die van koffie mét melk houdt, dan is een melkopschuimer wellicht het aangewezen apparaat voor jou. Want dat wolkje melk is zoooooo jaren zeventig…

Heerlijk melkschuim op je koffie? Bekijk het aanbod

Bekijk

Cappuccino kan niet zonder melkschuim

Nou ja, ‘dat jaren zeventig’ is wellicht wat overdreven. Maar ook in ons land – ooit het land van de filterkoffie – zijn we inmiddels toch behoorlijk overgestapt op Italiaanse koffiespecialiteiten. Naast de espresso – waar je toch vooral een espressomachine voor nodig hebt – is de cappuccino ook geliefd. Feitelijk is dat espresso met een scheut melk. Maar dan wel opgeschuimde melk in de vorm van een heerlijk luchtig schuimlaagje dat óp de koffie drijft. Ziet er niet alleen leuk uit, maar smaakt toch ook weer net wat anders, wat wolkeriger zeg maar. Om dat zelf te fabriceren heb je een melkopschuimer nodig. Soms vind je een stoompijpje aan de net wat geavanceerdere espresso-machine waarmee melk snel is op te schuimen door er simpelweg hete stoom doorheen te blazen. Dat is de ‘officiële’ manier. Maar veel espresso- en Nespresso (en aanverwanten) hebben zo’n pijpje niet. Daarvoor wijk je dan uit naar een melkopschuimer.

De aloude garde of een simpel hulpmiddeltje

In z’n meest eenvoudige vorm is een melkopschuimer is een melkopschuimer een pannetje melk dat je opwarmt (niet laten koken!) en met een aloude garde handmatig opklopt. Werkt prima, maar is natuurlijk meer ‘gedoe’ en levert meer afwas op. Meer praktisch is al de elektrische melkopschuimer. Een simpel apparaatje dat werkt op batterijen. Op een aan een steel bevestigde motor tref je aan ’t uiteinde een gekrulde spiraal aan. Door die in een kopje warme melk hard rond te laten draaien, krijg je al snel prima bruikbaar melkschuim. Dat schuim giet je vervolgens – ongeacht de productiewijze – langzaam op een in een wat grotere kop geschonken espresso. De melk mengt zich dan deels met de koffie en deels blijft het als schuimlaag óp de drank – die je dan inmiddels cappuccino mag noemen – drijven. Voor even. Giet je veel (opgeschuimde) melk in een groot glas, dan heb je een Latte.

Volautomatisch all-in-one

Voortbordurend op het idee van die warme melk en batterij-opschuimer zijn er – hoe kan het ook anders – volautomatisch werkende melkopschuimers verschenen. Deze bevatten een verwarmingselement en het al genoemde spiraalsgewijs gerolde opschuimertje. Deze apparaten hebben diverse voordelen. Ten eerste werken ze op de netspanning, dus je hoeft nooit op zoek naar batterijen. Verder beschikken ze over een ingebouwde thermostaat, dus de melk krijgt altijd de juiste temperatuur. Sommige modellen beschikken over knoppen voor koud- en warme opgeschuimde melk, en de mate van schuimigheid is soms ook instelbaar. Let voor aanschaf op, of de melkopschuimer makkelijk schoon te maken is. Sommige apparaten kun je in de vaatwasser zetten (althans: de onderdelen die vuil worden). Nog handiger is direct na gebruik goed afspoelen met warm water. Praktisch is verder een dubbelwandig model, daar brand je je vingers niet aan. Al volstaat een handvat natuurlijk ook.

Ook goedkope modellen doen ’t vaak prima

Tot slot nog een opmerking: het is niet noodzakelijk om speciale cappuccinomelk te kopen. Gewone melk werkt net zo goed en smaakt minstens (als ’t al niet beter is) dan deze duurdere varianten. Verder heb je melkopschuimers in diverse soorten en maten. Als je af en toe slechts een cappuccino in je eentje drinkt, hoef je vanzelfsprekend ‘model emmer’ niet te kopen. Ook interessant om te weten: het is beslist niet zo dat de duurdere modellen melkopschuimer per definitie beter zijn dan de goedkope exemplaren. Alvast een prettige gedachte: je kunt de ‘koffiehobby’ zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt.