Mediaspelers: de nieuwste generatie naast elkaar gelegd

Veel huishoudens hebben tegenwoordig een smart tv in huis, maar zelfs zo’n slimme televisie heeft niet altijd alle functies die we graag zouden willen. In die gevallen kan een mediaspeler een uitkomst zijn, een apparaat waarmee je je tv nog slimmer maakt. In dit artikel leggen we uit wat een mediaspeler doet en welke soorten er zijn.

Op zoek naar een goede mediaspeler? Bekijk het aanbod

Bekijk

Wat is een mediaspeler?

Globaal gezegd is een mediaspeler een apparaat dat je koppelt aan je televisie om functies te kunnen gebruiken die niet in je (slimme) tv zijn ingebouwd. Zo kun je bijvoorveeld televisie kijken via een app op je telefoon, maar het beeld afspelen op je tv. Ook kun je een mediaspeler inzetten om streamingdiensten als Netflix, Disney+ en HBO Max op groot scherm te bekijken. Er zijn verschillende soorten mediaspelers, waarvan de Chromecast en Apple TV de bekendste zijn.

Chromecast

Chromecast is een mediaspeler gemaakt door Google. Er zijn verschillende soorten op de markt. Zo is er de Chromecast 3, waarmee je voor een paar tientjes je televisie verandert in een slimme tv. Tegenwoordig bestaat ook de Chromecast met Google TV, waarmee je nog eens tal van extra functies krijgt, en zelfs een afstandsbediening. Veel hoef je niet te betalen: de Chromecast 3 kun je voor miner dan veertig euro kopen, voor de versie van Google TV betaal je momenteel zo’n 70 euro.

Apple TV

Apple TV is een vergelijkbaar apparaat. Er bestaan twee soorten: de Apple TV HD, die beelden in maximaal 720p op je scherm kan toveren, en de meer recente Apple TV 4K, dat beelden in 4K UltraHD-formaat verstuurt. Houd er rekening mee dat je daar wel een 4K-televisie voor nodig hebt, en dat Apple TV heel erg zit ingebakken in Apple’s besturingssystemen, waardoor je eigenlijk een iPhone of iPad nodig hebt om het goed te kunnen gebruiken.

Andere mediaspelers

Hoewel Apple en Google dominant zijn, zijn er ook nog andere spelers op de markt. Het Chinese Xiaomi, vooral bekend van smartphones, heeft de TV Stick 4K, vergelijkbaar met de Chromecast. Emiment heeft met de EM7680 een soort kastje waarmee je beelden naar je tv kunt versturen. Verder zijn er nog wat kleinere bedrijven die soortgelijke apparaten maken. Op Kieskeurig.nl vergelijk je snel en gemakkelijk alle mediaspelers met elkaar.