Zo kun je energie besparen met je magnetron

Een magnetron is een graag geziene gast in veel keukens, maar gebruikt wel flink wat energie. Voedsel moet snel worden verwarmd, en dat kost nu eenmaal kracht. Toch zijn er wel wat dingen die je zelf kunt doen om ervoor te zorgen dat je magnetron zo weinig mogelijk energie verbruikt. In dit artikel lees je hoe je energie kunt besparen terwijl je toch je magnetron gebruikt.

Nieuwe magnetron kopen? Bekijk het aanbod

Bekijk

Altijd in beweging

Hoe meer voedsel je in de magnetron stopt, hoe langer het duurt voor het helemaal is doorverwarmd. Om te voorkomen dat je minutenlang extra moet wachten, of je eten binnenin nog koud is, is roeren een goede optie. Haal je maaltijd een aantal keer uit de magnetron en roer het goed door, zodat de binnen- en buitenkant van plek verwisselen. Dat kost iets meer tijd, maar je magnetron hoeft een stuk minder lang zijn werk te doen.

Slim invriezen

Als je voedsel in de magnetron wil ontdooien, begin je daar eigenlijk al mee bij het invriezen. Zorg er bij het invriezen van voedsel voor dat je geen hele grote hompen maakt. Kleine porties kunnen gewoon tegelijk in de magnetron, en ontdooien een stuk sneller dan grote. Je eten wordt er ook nog eens lekkerder door, want terwijl de binnenkant zijn best doet om warm te worden, is de buitenkant al bloedheet. Hoe kleiner, hoe beter, dus.

Schoon houden

Zoals voor alle elektrische apparaten geldt, werkt ook een schone magnetron beter dan een vuile. Vooral vuil op het verwarmingselement kan tot veel energieverlies leiden, en dat is natuurlijk zonde. Ook vuil op de zenders van de microgolven en zelfs gewoon op de binnenkant van de magnetron of de deur kunnen al zorgen voor extra enrgieverbruik. Houd je magnetron goed schoon, dat scheelt zowel in de smaak van je eten als in je portemonnee.

Combimagnetron met heteluchtfunctie

Een alternatief voor de gewone magnetron is de combimagnetron: een magnetron en (hetelucht-) oven in één. Dat kan een stuk zuiniger zijn dan je gewone oven. Het apparaat is kleiner, dus het kost minder energie om hem te verwarmen. Bovendien kun je voedsel eerst ontdooien met de magnetronfunctie, om het daarna verder te bereiden met de ovenfunctie. Ook het voorverwarmen gaat een stuk sneller bij een combimagnetron, wat je zowel tijd als energie scheelt.