De voordelen en nadelen van een laserprinter

Je hebt mogelijk een printer in huis staan, om zo af en toe eens wat mee af te drukken. De kans is vrij groot dat het vooral een enkele brief betreft, of studiemateriaal dat je eens niet van een scherm wilt lezen. Een inkjetprinter is wat het meest bij thuisgebruikers te vinden is. Toch is dat lang niet altijd de handigste keuze.

Op zoek naar een laserprinter? Bekijk het aanbod

Bekijk

Voor wie?

Een laserprinter is eigenlijk interessant voor zowel veelprinters als een ieder die maar heel af en toe iets afdrukt. In het eerste geval liggen de afdrukkosten per pagina beduidend lager (komen we zo op terug) en in het tweede geval speelt er een praktisch probleem. Als je een inkjetprinter maar eens in de paar weken gebruikt, is de kans groot dat afdrukken slecht zijn. Dat komt omdat opgedroogde inkt de microscopisch kleine spuitmondjes waaruit inkt naar papier wordt geschoten blokkeert. Veel inkjetprinters beschikken over vaste spuitmonden, wat betekent dat je ze niet kunt verwisselen (sommige printers hebben cartridges met daarop de spuitmond, wat betekent dat vervangen van het cartridge het afdrukprobleem oplost). De meeste inkjetprinters beschikken daarom over een schoonmaakprogramma in diverse stappen. Probleem is echter dat er een moment komt dat ook dat niet goed meer werkt. Als het zover is, kun je de printer als afgeschreven beschouwen.

Kosten

Grootste probleem van inkjetprinters zijn de kosten. Inkt is het vloeibare goud, waaraan printerfabrikanten fors verdienen. Printers zelf worden vaak onder de prijs verkocht, het is de inkt die geld oplevert. Vandaar ook dat er allerlei trucs uit de kast worden getrokken om te voorkomen dat jij alternatieve inkt van een veel goedkoper merk gebruikt. Chips in de cartridges communiceren met de printer en geven aan of ze van het merk zelf of niet zijn. In sommige gevallen worden merkloze cartridges compleet geblokkeerd. Onzin, want de inkt daarin presteert vaak even goed, zeker voor huis-tuin-en-keuken afdrukwerk. Gelukkig zijn de leveranciers van alternatieve cartridges tegenwoordig slim genoeg om de blokkeringen van de printer te omzeilen. Desondanks blijft inkt een dure hobby. Waarbij geldt dat als je foto’s en dergelijke in de meest optimale kwaliteit wilt afdrukken, de combinatie merk-inkt plus merk-papier vaak de beste blijkt te zijn. Toner zoals gebruikt in een laserprinter is verhoudingsgewijs stukken goedkoper, zeker ook omdat je met een enkel tonercartridge meer print dan met inktcartridges.

Kleur of zwart-wit

Met name zwart-wit laserprinters drukken erg goedkoop af. Wel geldt dat de toners van de budget-laserprinters vaak (verhoudingsgewijs) duurder zijn dan die van de middenmoters (en duurder). Maar als je heel weinig print, zit je in principe ook met een budget-laserprinter prima. Ook kun je vaak vrij makkelijk gebruik maken van alternatieve en veel goedkopere toner-cartridges. Nadeel van een zwart-wit-printer is – vanzelfsprekend – dat deze altijd in zwart-wit afdrukt. Kleurenlasers bestaan, maar dan wordt het vaak weer een duurdere aangelegenheid. Je hebt dan namelijk vier toners nodig: zwart, magenta, cyaan en geel. Print je heel veel in kleur, dan zou de meer recente generatie inkjetprinters met grote ingebouwde inkttanks goedkoper uit kunnen pakken. Daarbij geldt wel dat dat type printer een stuk duurder is dan inkjetprinters die met losse cartridges werken. Ook zijn die printers minder geschikt voor af en toe afdrukken (of lange perioden stilstaan) in verband met de al genoemde uitdrogings- en verstoppingsrisico’s.

Wanneer kies je voor een laserprinter?

Concluderend kun je stellen dat laserprinters perfect zijn voor de ‘af-en-toe’-afdruk, waarbij kleur een ondergeschikte rol speelt. Of inderdaad voor veelprinten. Denk daarbij aan bijvoorbeeld het al genoemde studiemateriaal. Leren vanaf een scherm is goed te doen, maar lekker aantekeningen maken op een vel papier doet het ook nog altijd goed. En even een epistel van 100 pagina’s of meer afdrukken is iets waar een laserprinter z’n hand beslist niet voor omdraaid. Ook ogen laserafdrukken vaak een stuk scherper dan inkjet-afdrukken (zonder gebruik te maken van speciaal en duur inkjetpapier), waarbij gewoon copier-papier gebruikt kan worden. Gebruik in een laserprinter trouwens nooit alleen voor inkjetprinters bedoeld (foto)papier. Daarin zit plastic verwerkt, dat smelt bij de hoge temperatuur in een laserprinter en daarmee je printer vernielt!