Hoe werkt active noise cancelling?

Active noise cancelling, ook wel afgekort tot ANC, of actieve ruisonderdrukking in het Nederlands is een techniek die in steeds meer koptelefoons en oordopjes wordt gestopt. Het zorgt ervoor dat het omgevingsgeluid wordt weggefilterd, zodat je in alle rust kunt genieten van je muziek of podcast. In dit artikel leggen we uit hoe ANC werkt en waarom het zo fijn is.

Koptelefoon kopen? Bekijk het aanbod

Bekijk

Actief of passief?

Anders dan je misschien denkt, beschikken alle koptelefoons en oordopjes al over noise cancelling. Dat komt omdat de gehoorgang deels wordt afgesloten, zodat er minder geluid binnenkomt. Sommige koptelefoons hebben oorschelpen die helemaal over de oren worden geplaatst, waarbij dit effect extra goed merkbaar is, maar ook kleine oordopjes hebben een vorm van ruisonderdrukking omdat je ze in de gehoorgang plaatst. Dit noemen we passieve ruisonderdrukking.

ANC

Actieve noise cancelling gaat een stapje verder. Aan de buitenkant van de oorschelpen of oordopjes zitten kleine microfoontjes. Die microfoons nemen het geluid op dat normaal gesproken je oor zou binnenkomen. Dat geluid wordt, een fractie van een seconde later, nogmaals naar je oor gestuurd. De twee losse geluidsgolven heffen elkaar op, waardoor je het eigenlijk niet meer hoort. Het geluid wordt letterlijk ‘gecanceld’ doordat de golven elkaar opheffen.

Voor- en nadelen van ANC

Het grote voordeel van ANC is dat je veel minder last hebt van omgevingsgeluid. Dat is bijvoorbeeld handig als je in de trein of in het vliegveld zit, en je je niet wil storen aan je medereizigers. Ook voor een rustig avondje op de bank met een goede film is een koptelefoon met ruisonderdrukking ideaal. Het wordt ook vaak gebruikt op de werkvloer, waar je veel geroezemoes om je heen hebt, waardoor het lastig is je te concentreren. ANC-koptelefoons gebruiken wel iets meer stroom dan gewone koptelefoons.

Koptelefoon met ANC kopen

Wil je een koptelefoon of oordopjes met actieve ruisonderdrukking kopen? Let dan vooral op de woorden ‘active noise cancelling’ of ANC, die geven aan dat de koptelefoon over ruisonderdrukking beschikt. De meeste nieuwe draadloze koptelefoons hebben de functie ingebouwd, en ook steeds meer oordopjes ondersteunen ANC, al werkt het daarop wel iets minder goed dan op koptelefoons. Op zoek naar een nieuwe koptelefoon of oortjes? Check ze allemaal op Kieskeurig.nl.