Zo houd je je kookplaat mooi en netjes

Een kookplaat is een stuk makkelijker schoon te maken én te houden dan een traditioneel gasfornuis, maar dan moet je dat natuurlijk wel doen. Het is echt een klusje van niks, en met de tips in dit artikel weet je precies wat je moet doen om je kookplaat mooi, schoon en netjes te houden.

Kookplaat kopen? Bekijk het aanbod

Bekijk

Keukenpapier

Zoals zo vaak is keukenpapier je beste vriend. Gebruik keukenpapier meteen als je klaar bent met koken. Overgekookt water en etensresten kunnen snel lelijke plekken veroorzaken, dus neem de kookplaat zo snel mogelijk af. Heb je een inductiekookplaat? Dan is het helemaal makkelijk, omdat de boel veel sneller afkoelt dan bij een keramische plaat. Maak er een gewoonte van om je kookplaat meteen na het koken even af te nemen, dat scheelt een hoop gedoe.

Water

Voor je met allerlei schoonmaakmiddelen aan de slag gaat: water alleen kan ook al een hoop oplossen. Met een vochtige doek maak je je kookplaat in een mum van tijd weer schoon. Vooral spetters van sauzen of soepen kunnen nogal eens een puinhoop veroorzaken, maar als je er niet te lang mee wacht, is een dweiltje alles wat je nodig hebt om het weg te halen. Lekker snel klaar, en je hoeft niet eens je keukenkastjes te plunderen!

Schoonmaakmiddel

Maar soms ontkom je er niet aan, en bepaalde situaties vragen om drastische maatregelen. Daarom is het goed om te weten dat kookplaten gewoon tegen schoonmaakmiddelen kunnen. Er zijn speciale kookplaatreinigers te koop, maar een gewoon schoonmaakmiddel voor in de keuken doet het ook prima. Zorg er wel voor dat je de kookplaat na het schoonmaken nog even afneemt met een vel keukenpapier: zo voorkom je dat er lelijke strepen op komen te staan.

Kookplaat kopen

Bij het kopen van een kookplaat moet je eerst beslissen of je een keramische kookplaat of een inductiekookplaat wil - inductie is tegenwoordig een stuk populairder, vanwege de vele voordelen. Bedenk ook of je een losse kookplaat wil aanschaffen, of er een in je keuken wil laten inbouwen. Chheck goed of je genoeg kookzones hebt, en of het algehele formaat in je keuken past. Toe aan het nemen van een beslissing? Kijk dan snel op Kieskeurig.nl voor de laagste prijzen.