Hoe verhuis je een koelkast?

Bij een verhuizing komt altijd veel kijken. Maar bij het verhuizen van een koelkast moet je met een paar extra zaken rekening houden. Naast het feit dat een koelkast vaak een onhandig en zwaar witgoedapparaat is om te verhuizen, moet het apparaat ook na de verhuizing van speciale zorg worden voorzien. Gelukkig zijn er een paar tips die je kunt volgen waardoor het verhuizen van een koelkast een simpel klusje wordt.

Op zoek naar een nieuwe koelkast? Bekijk het aanbod

Bekijk

Een gewaarschuwd mens telt voor twee

Bezint eer ge begint, oftewel: begin ruim op tijd met voorbereiden. Als je je koelkast gaat verhuizen, is het aan te raden deze van tevoren leeg te eten. Zo voorkom je voedselverspilling. Daarnaast scheelt dit extra inpakwerk. Ook is dit het ideale moment om hem schoon te maken. Als de koelkast een vriesvak heeft, moet je ruim de tijd nemen om dit vak te ontdooien. Extra bacteriën verwijder je makkelijk door de binnenkant af te nemen met wat azijn en vervolgens na te spoelen met water. Zo is de koelkast straks helemaal spik en span in zijn nieuwe thuis.

Koelkast voorbereiden

Nadat alles is schoongemaakt, moet je ervoor zorgen dat er tijdens de verhuizing niets los gaat of gaat schuiven. Glazen plateaus die bij het verplaatsen uit de koelkast vallen en dan kapot gaan, is een extra stressfactor waar je niet op zit te wachten. Je kunt er daarom voor kiezen alle losse elementen uit de koelkast te halen en deze verpakt in krantenpapier afzonderlijk te vervoeren. Een andere optie is om deze elementen vast te zetten met tape en eventueel een deken of kussens in de koelkast te doen om alles te beschermen.

De koelkast verplaatsen

Nu is het tijd om de koelkast daadwerkelijk te gaan verplaatsen. Veel mensen verkijken zich op hoe zwaar een koelkast daadwerkelijk is. Verplaats de koelkast daarom altijd met twee personen. Om zeker te weten dat er niks fout gaat, kun je de deur van de koelkast dicht tapen. Natuurlijk kun je ook gebruikmaken van hulpmiddelen bij het verplaatsen. Gebruik bijvoorbeeld een steekwagen, speciale tilbanden of zelfs een handig apparaat zoals een trappenklimmer waarmee je een groot witgoedapparaat met gemak een trap op en af helpt. Verhuis de koelkast vervolgens staand om de koelvloeistof te beschermen.

De koelkast weer aanzetten

Als de koelkast op zijn nieuwe plek staat, moet deze eerst nog even uitstaan om het koelmiddel de kans te geven weer te bedaren. Dit kan namelijk gaan schuimen bij het vervoeren waardoor het koelsysteem van slag en zelfs oververhit kan raken. Laat de koelkast daarom altijd twaalf uur rusten voordat je de stekker weer in het stopcontact steekt. Zo kan de vloeistof straks zonder problemen rondgepompt worden en is jouw koelkast weer klaar voor gebruik.