Dit is de beste manier om je vaatwasser in te ruimen

Is er in jullie huishouden ook altijd iemand die de vaatwasser zuchtend opnieuw moet inruimen omdat een ander het niet goed heeft gedaan? Om zo efficiënt en energiebesparend de vaat te doen, is het juist indelen van de vaatwasser extra belangrijk. Zo voorkom je dat bepaalde items niet goed schoon worden en je maakt optimaal gebruik van de beschikbare ruimte.

Op zoek naar een nieuwe vaatwasser? Bekijk het aanbod

Bekijk

Tip top conditie

Om ervoor te zorgen dat jouw vaatwasser zo lang mogelijk meegaat en er niet regelmatig vieze geurtjes uit komen, is het belangrijk dat je je vaat van tevoren een beetje schoonmaakt. Je kunt etensresten met een vork in de prullenbak schrapen en eventueel een keukendoekje gebruiken om sauzen af te vegen. Natuurlijk kun je ook alles van tevoren even onder de kraan afspoelen om zeker te weten dat er geen etensresten in jouw vaatwasser blijven hangen en bacteriën tot een minimum beperkt worden. Om dit energiebesparend te doen kun je de vaat het beste afspoelen met wat koud water.

Efficiënt inruimen

Alles heeft een eigen plekje in de vaatwasser. Maak hier dan ook gebruik van. Doe het bestek in de bestekbak of in de besteklade en zet borden in de hiervoor bedoelde rekjes. Als je borden gaat inruimen, doe dit dan van groot naar klein om zo eventueel nog wat extra ruimte over te houden voor andere voorwerpen. Let er ook op dat je alle boren met de vuile kant naar het midden draait zodat het spoelwater overal goed bij kan komen. De onderste lade is geschikt voor alle grotere borden en eventueel pannen en andere grote voorwerpen. In de bovenste lade kun je dingen kwijt zoals glazen, kopjes en kommetjes.

Alles op zijn plek

Zet kopjes, glazen en kommetjes altijd op zijn kop bovenin de vaatwasser. Zo kan het spoelwater er goed bij en blijft er geen vies water achter in jouw vaat. Heb je bepaalde voorwerpen die minder goed tegen hitte kunnen? Plaats deze dan ook in de bovenste lade. Hier wordt het spoelwater namelijk een stuk minder heet waardoor je bijvoorbeeld plastic bakjes hier het beste kwijt kunt. Ook lange voorwerpen zoals spatels of soeplepels kun je het beste plat in de bovenste lade leggen in plaats van deze in de bestekbak te doen. Zo voorkom je dat deze de sproeiers blokkeren.

Vaatwasser tips

Wil je niet alleen efficiënt maar ook energiezuinig de vaat doen? Laat dan de vaatwasser alleen ’s nachts lopen zodat deze op voordelige nachtstroom kan draaien. Zet ook de vaatwasser pas aan als deze helemaal vol is en gebruik hiervoor het eco-programma. Dit programma gaat zuinig om met energie- en waterverbruik en is dus niet alleen goed voor het milieu maar ook voor de portemonnee. Door je vaatwasser goed te onderhouden, en af en toe een schoonmaakprogramma te draaien waaraan je eventueel wat citroen en azijn toevoegt, gun je je vaatwasser een extra lang en duurzaam leven.