Hoe blijft mijn eten het langst houdbaar in de koelkast?

Als je koelkast vol lekkere boodschappen ligt, wil je natuurlijk niks hiervan weg moeten gooien. Dus hoe hou je je eten zo lang mogelijk lekker en houdbaar in de koelkast? Er zijn een paar dingen die je kunt doen waarmee je je eten een langer leven bezorgt!

Benieuwd naar welke koelkast het best bij jou past? Bekijk hier het huidige aanbod koelkasten

Bekijk

Tips om eten langer houdbaar te houden

Ten eerste is het belangrijk om te weten welke voedselwaren je wel en niet in de koelkast kunt bewaren. Hier zijn online hele schema’s voor te vinden maar dingen als wortels, tomaten en bananen horen niet thuis in de koeling. Vlees- en zuivelwaren juist weer wel. Let er ook op dat je koelkast niet te koud staat. Dit kan de smaak en de textuur van je eten aantasten.

Beste koelkastindeling

Een standaard koelkast is dusdanig ingedeeld zodat je automatisch een logische structuur voor de indeling kunt aanhouden. Denk bijvoorbeeld aan het flessen- en eierrekje in de deur of de speciale groente- fruit- vis- en vlees lades onderin de koelkast. In deze lades wordt de temperatuur en de vochtigheid zodanig gereguleerd dat je voedsel onder de best mogelijke omstandigheden bewaard wordt. Groente en fruit hebben bijvoorbeeld een hogere vochtigheidsgraad nodig om langer vers te blijven terwijl vis en vlees het juist beter doet bij een lagere temperatuur.

Koelkast uitvoeringen

Een koelkast kun je natuurlijk in allerlei soorten, maten en uitvoeringen kopen. Denk bijvoorbeeld aan een koel- vriescombinatie of misschien zoek je juist veel opbergruimte in een Amerikaanse koelkast. Het is belangrijk om naar de omvang van je huishouden en naar de dagelijkse behoeftes op boodschappengebied te kijken als je een nieuwe koelkast aan gaat schaffen. Heb je wekelijks veel opbergruimte nodig of is een tafelkoelkast voor jouw kleine huishouden voldoende?

Energiezuinige koelkasten

Veel koelkasten worden tegenwoordig gemaakt met een smart functie. Hier kun je ook het energieverbruik inzien. De nieuwe energielabels zijn daarnaast een stuk overzichtelijker geworden waardoor het een stuk makkelijker is om een energiezuinige koelkast te kiezen. Een koelkast met een C-label kan als zeer energiezuinig worden gezien omdat A en B gereserveerd zijn voor nieuwe innovaties.