Hoe plaats ik mijn stereospeakers voor het beste geluid?

Het liefst zet je je speakers lekker uit het zicht in een kastje. Maar helaas komt dat de geluidskwaliteit niet ten goede. In feite projecteren speakers het geluid, en vooral als je meerdere speakers gelijktijdig laat afspelen is de positionering (en daarmee de geluidsprojectie) erg belangrijk.

Echt goed geluid in je woonkamer? Bekijk het aanbod

Bekijk

Goed geluid uit twee speakers (stereobeeld)

Wanneer je twee speakers gebruikt, kan dit in een stereo opstelling. Zorg er in dat geval voor dat de speakers in een rechte lijn naast elkaar staan. Aan weerzijde van een kast bijvoorbeeld of links en rechts naast de tv. In dat laatste voorbeeld kun je de speakers ook ietsje diagonaal plaatsen, zodat je het geluid op de bank ‘richt’. Met zo’n stereo-opstelling krijg je al een veel ruimtelijker geluid.

Gelijkzijdige driehoekopstelling

Wanneer je de stereospeakers richt, zoals in het voorbeeld hierboven, maak je een zogenaamde gelijkzijdige driehoekopstelling. De driehoek is denkbeeldig, met een rechte lijn tussen de speakers en twee diagonale lijnen naar het middelpunt van de bank tegenover de tv; de plek waar je zit. Houd dit ook in gedachte bij de plaatsing van gewone stereospeakers. Heb je bijvoorbeeld twee Sonos-speakers op de hoeken van een kast en de bank naast de kast? Dan projecteert het geluid de kamer in – en niet naar de bank. Als je op de bank zit, niet de beste positie.

Luidsprekers van de muur af plaatsen

Er zijn meerdere handige kleine tips om alles uit je (stereo)speakers te halen. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat geluid weerkaatst. Daarom is het handig om geen objecten, zoals planten voor de speaker te zetten en zo min mogelijk objecten tussen de speaker en jou te hebben. Een andere handige tip om weerkaatsing te beperken is door speaker niet tegen de muur te plaatsen, maar een stukje daarvan af.

Speakers op dezelfde hoogte plaatsen

Wanneer je de speaker wat hoger plaatst, kun je het geluid wat directer naar de luisteraar projecteren en zullen objecten voor minder weerkaatsing zorgen, zodat het geluid écht de ruimte kan vullen. Wanneer je ervoor kiest om je stereospeakers hoger te plaatsen is het wel van belang dat ze op dezelfde hoogte geplaatst worden. Zo kan het ruimtelijke geluid het best tot zijn recht komen, bijvoorbeeld als stereospeakers het geluid van een wegrijdende auto afspelen. Als de speakers op dezelfde hoogte staan, lijkt het geluid op een realistische manier door de kamer te gaan.