Vier tips om veilig te fietsen bij zonnig weer

Schijnt het zonnetje en heb je zin om een lekker stukje te fietsen? Wanneer het zonnig weer is, is het verstandig om je goed voor te bereiden voordat je op de fiets stapt. We geven je vier tips waarmee je veilig kunt fietsen bij zonnig weer.

Op zoek naar een nieuwe elektrische fiets? Bekijk het aanbod

Bekijk

Blijf drinken én eten

Wanneer het zonnig weer is, is het extra belangrijk om genoeg te drinken. Je verliest namelijk snel vocht en zout op de fiets. Ga goed voorbereid op pad met een grote bidon water. Drink elke paar kilometer wat. Desgewenst kun je een scheutje limonade of sportdrank toevoegen. De suikers voorkomen dat je een flauw gevoel in je hoofd krijgt. Het is met die reden ook belangrijk om af en toe wat te eten. Dat is juist bij zonnig weer belangrijk omdat je hongergevoel vaak minder wordt als het warm is.

Bescherm je gezicht en lichaam

Tijdens het fietsen heb je vaak niet eens door dat je verbrandt. Ook wanneer het bewolkt is en er een lekker briesje staat, is het zaak je toch in te smeren. We doen dat namelijk veel te weinig en zijn vaak ook nog eens te zuinig met zonnebrandcrème. Smeer je voor vertrek al in en neem de crème – met minstens factor 30! – ook met je mee, zodat je ook onderweg kunt blijven smeren. Bescherm de kwetsbare huid van je hoofd en gezicht met een hoofddeksel, en kies voor een zonnebril met goede UV-bescherming.

Check de zonkracht

Houd voor vertrek de zonkracht in de gaten. Deze zonkracht vertelt je hoe goed je jezelf moet beschermen. Hoe hoger de zonkracht, hoe sneller je verbrandt. Over het algemeen is de zonkracht tussen 12:00 en 15:00 uur het hoogst. Je kunt je fietstocht daarom beter in de ochtend of in de namiddag plannen. Wil je toch op het heetst van de dag naar buiten? Pas je route dan aan. Fiets bijvoorbeeld door de bossen, waar je kans op schaduw hebt.

Bescherm je e-bike

Tot slot dan nog de bescherming van je e-bike. Ook je elektrische fiets kun je het beste zoveel mogelijk beschermen tegen de warmte van de zon. Zet je fiets tijdens een pauze bijvoorbeeld liever niet in de volle zon. Ook kun je de accu van je fiets afhalen en die zo koel mogelijk bewaren. Laad de accu bij voorkeur ook niet op in de volle zon. De extra warmte kan voor oververhitting en schade zorgen. Kun je niet anders dan opladen op het heetst van de dag? Laat je accu dan eerst wel een klein beetje afkoelen.