Tips voor het vinden van de juiste e-bike

Waar begin je als je geïnteresseerd bent in een e-bike? Onlangs kwam het GFK met een onderzoek, waaruit blijkt dat 80 procent van de e-bikekopers een fysieke winkel bezoeken voordat ze de fiets daadwerkelijk aanschaffen. Voordat je de voordeur uitstapt is het handig om vast wat oriënterend online voorwerk te doen.

Op zoek naar een nieuwe e-bike? Vergelijk ze hier

Vergelijk

Kaf van het koren scheiden

Er zijn veel merken en eigenschappen als het aankomt op e-bikes. Voordat je een winkel (offline) opzoekt is het handig om vast stil te staan bij welke eigenschappen je zoekt. Denk aan het aantal versnellingen, type rem, plaatsing van de motor en accu, de instap van het frame, enzovoort. De actieradius is overigens een lastige eigenschap waar veel factoren van invloed op zijn. Op Kieskeurig.nl kun je vast filteren op de eigenschappen die voor jou van toepassing zijn, zodat je een beeld hebt van de merken en prijzen van interessante e-bikes.

Reviews lezen

Heb je een lijstje van interessante e-bikes, dan kun je eens kijken naar de ervaringen van gebruikers. Zorg hierbij natuurlijk dat je een betrouwbare bron gebruikt voor je reviews, zodat je goed op de hoogte bent van niet alleen de voor-, maar ook de nadelen. Hiervoor kun je ook terecht op de productpagina van Kieskeurig.nl, maar ook kun je de Kieskeurig.nl e-biketest raadplegen. In deze test lees je van zo’n dertig geteste fietsen de uitgebreide gebruikservaringen. Om tot waardevolle testconclusies te komen is iedere fiets door twee testfietsers enkele weken getest en zijn er flink wat kilometers gemaakt. Die conclusies vind je terug in het uitgebreide testrapport van de e-biketest 2022.

Testrit plannen

Is je lijstje van potentiële nieuwe e-bikes intussen ingekort tot één of meerdere modellen? Een praktijktestje geeft vaak de doorslag of het een match is tussen jou en de fiets. Bijvoorbeeld om na te gaan of de fiets comfortabel zit – en rijdt. Ook als je wat moeilijker ter been bent is het wel zo prettig om na te gaan of de lage instap van een e-bike ook laag genoeg voor jou is. Veel fietsfabrikanten bieden de mogelijkheid om een testrit te maken. Op de site van de fabrikant kun je deze inplannen. Zo’n testrit is ook een ideale mogelijkheid om de remmen te testen, het schakelen, het los- en vastkoppelen van de accu en vergeet natuurlijk ook niet even te na te gaan hoe zwaar het fietsen is als de ondersteuning wegvalt door bijvoorbeeld een lege accu.

Online winkelaanbod

De vraag naar e-bikes is enorm. Meer dan eens komt het voor dat een e-bike uitverkocht is bij de verkoper. Ook hiervoor kun je terecht bij Kieskeurig.nl. Op de productpagina van de e-bike vindt je de voorraadchecker, zodat je kunt zien waar de fiets op voorraad is (en voor welke prijs natuurlijk). Op een kaartje kun je ook zien of de e-bike wordt aangeboden door een winkel in de buurt. Niet alleen handig om te weten te komen of de fiets ergens beschikbaar is, ook voor het plannen van een testrit is dit handig om te weten. Kies je ervoor om een fiets in de winkel te kopen en niet online, dan kun je nog enkele gerichte vragen stellen om na te gaan of de e-bike geschikt is.