Brood bakken met een broodbakmachine? Hier zijn 4 handige tips

Brood bakken met een broodbakmachine wordt steeds populairder. Maar welke broden kun je er allemaal in bakken, en wat voor andere etenswaren? Wat zijn de voordelen en nadelen van een broodbakmachine? En, niet onbelangrijk: wat kost het apparaat, zowel in de winkel als tijdens het gebruik? Wij leggen het aan je uit.

Zelf je eigen brood bakken? Bekijk het aanbod

Bekijk

Voordelen

Een van de grootste voordelen van een broodbakmachine is natuurlijk het kostenplaatje. Je kunt namelijk brood bakken van dezelfde kwaliteit als bij de bakker, maar je hoeft alleen de ingrediënten en stroom te betalen - daarover later meer. Brood uit een broodbakmachine is doorgaans gezonder dan supermarktbrood, het kost beduidend minder tijd dan handmatig je eigen brood bakken, en, misschien wel het allerbelangrijkste: een versgebakken brood is natuurlijk veel lekkerder dan eentje uit de supermarkt.

Nadelen

Maar niet alles is koek en ei. Een broodbakmachine is een flink apparaat, dat bovendien maar één kunstje kan. Vooral in kleine keukens staan hij nogal eens in de weg, en je stopt hem ook niet zomaar even in een keukenkastje. Bedenk dus goed of je genoeg ruimte hebt voor je er een koopt. Ook blijft zelfgebakken brood minder lang vers: het gebrek aan conserveringsmiddelen is weliswaar gezonder, maar zorgt er ook voor dat het brood sneller oud wordt. Genoeg ruimte maken en snel eten, dus!

Kosten

Hoewel de losse ingrediënten een stuk goedkoper zijn dan een brood van de bakker, helemaal als je ze in grootverpakking inkoopt, moet je nog wel rekening houden met het stroomverbruik. Het kost zo een paar uur om een brood te maken, en de machine staat continu aan. Dat kost je zomaar twintig tot soms wel vijftig cent per brood. Omdat je geen winstmarges hebt, ben je onder de streep wel iets goedkoper uit, maar slapend rijk ga je er niet van worden, al kan je winst met een paarhonderd broden per jaar wel flink oplopen.

Soorten brood

Welke soorten brood je kunt maken in een broodbakmachine, hangt af van de machine zelf. Veel broodbakmachines hebben voorgeïnstalleerde programma’s voor verschillende soorten broden. Speltbrood is populair, maar afhankelijk van je machine kun je ook vezelrijk brood, stokbrood, cakedeeg, en zelfs pizzabodem en pasta maken. Met een beetje creativiteit kun je veel ingrediënten in je brood stoppen, dus ga eens op zoek naar leuke recepten. Je machine kan het hoogstwaarschijnlijk wel aan.