Accuboormachine: de voordelen van een universele accu

Steeds meer mensen kiezen voor accugereedschap. Dat geldt bovenal voor accuboormachines. Accugereedschap heeft echter een nadeel: je zit met allerlei verschillende accu’s. Een universele accu kan uitkomst bieden!

Op zoek naar een nieuwe accuboormachine?

Bekijk

Wat is een universele accu?

Een universele accu is een accu die je op meerdere apparaten kunt gebruiken. De term 'universeel' is echter een klein beetje misleidend. Vaak zijn universele accu’s namelijk alleen te gebruiken op verschillende apparaten of gereedschap van hetzelfde merk. Dat betekent dat je ander gereedschap van het merk in de toekomst zonder accu kunt kopen. Stel dat je een accuboormachine met een losse, universele accu koopt, dan is er een goede kans dat de accu te gebruiken is met andere apparaten (bladblazers, decoupeerzagen) van dat merk.

De voordelen van een universele accu

Er wordt steeds meer accugereedschap verkocht. Je ziet dat vooral bij boormachines: de snoerboormachine sterft zelfs bijna uit! Accugereedschap kent echter een nadeel: al die losse accu’s, die je de hele tijd kwijt bent, die niet uitwisselbaar zijn en die je allemaal opgeladen moet houden. Het is daarom fijn dat steeds meer merken universele accu’s maken. Zoals gezegd kun je op deze manier dezelfde accu op meerdere apparaten van dat merk gebruiken. Met andere woorden: je hoeft maar één accu te kopen voor al je apparaten.

De juiste universele accu kiezen

Wat zijn de aandachtspunten bij het kopen van een universele accu? Het gaat dan onder meer om capaciteit, uitgedrukt in ampère-uur (Ah). Over het algemeen geldt dat hoe groter de capaciteit van de accu, hoe langer je door kunt werken op één acculading. Ook belangrijk is het voltage. Het voltage van de accu moet namelijk wel overeenkomen met het apparaat waarop je de accu wilt gebruiken. Tot slot noemen we nog merk: omdat je een universele accu dus vaak alleen kunt gebruiken op apparaten van hetzelfde merk, speelt merkvoorkeur ook een rol.

Een accuplatform

We noemen zo’n systeem waarbij je een universele accu gebruikt voor meerdere apparaten ook wel een accuplatform of een accusysteem. Met zo’n accuplatform bedien je dus verschillende apparaten, die allemaal werken met dezelfde (soort) accu. Zoals gezegd werkt een accuplatform met een enkel voltage, zoals 10,8 V of 18 V. Wel kan het platform verschillende accu’s met verschillende capaciteiten bevatten. Gelukkig zien we steeds meer accu’s verschijnen, die wél te gebruiken zijn voor meerdere merken. Er zijn namelijk meerdere initiatieven, gestart door gereedschapsmerken, die zich inzetten voor écht universele accu’s.